Hrvatski “migovi” presreli britanski putnički avion

NišDva borbena aviona hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane tipa MiG 21 presrela su, po nalogu nadležne komande NATO-a, civilni avion koji je ušao u hrvatski vazdušni prostor, saopštilo je ministarstvo odbrane Hrvatske.

article-gallery-big-1397283813_627

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i koji se nije javio kontroli leta već na području Slovenije, prenosi portal Indeks.

Nadležna NATO komanda je u 16:52 izdala zapovest za intervencijom dežurnog borbenog dvojca, koji su odmah poleteli i presreli civilni avion u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom.

Nakon izvršene identifikacije, utvrđeno je da je reč o avionu Erbas 321 britanske kompanije “Monarh Erlajns”, kaže se u saopštenju.

S obzirom da je putnički avion leteo po planu leta, hrvatski borbeni avioni pratili su ga do granice BiH, nakon čega su se po komandi NATO vratili u vazdušnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak, kaže se u saopštenju i dodaje da je celokupni vazdušni prosto NATO jedinstven i da sve snage za brzo reagovanje zadužene za nadzor vazdušnog prostora deluju koordinirano i sinhronizovano pod komandom Centra za kombinovane vazdušne operacije NATO.