Japan podigao avione zbog kineske vojne vežbe

Niš- Japan hitno aktivirao svoje avione, pošto je iznad njegovih ostrva Mijako i Okinava prošlo 11 kineskih vojnih aviona, što je prema tvrdnajama Pekinga, bila vojna vežba.

Iznad japanskih ostrva je prošlo osam kineskih bombardera i tri aviona za nadgledanje, ali japanski vazdušni prostor nije narušen, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Portparol kineske vojske Šen Jinke rekao je sa svoje strane rekao da je ta vežba poboljšala borbene kapacitete kineske avijacije.

Kineska vojna vežba dogodila se u trenutku pojačanih tenzija, pošto je američaki ratni brod prošao pored veštačkih osrtva koje Kina gradi na Južnom kineskom moru.

629244

Brod “USS Lasen” ušao je u teritorijalne vode oko nenaseljenih ostrva Spratli, oko čijeg suvereniteta se spore zemlje u regionu.

Kina smatra da su to njena ostrva i da su njene teritorijalne vode u zoni od oko 12 nautičkih milja. Veruje se da su ta ostrva bogata naftom i prirodnim gasom.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima uz ocenu da Peking ne može dodatno da gradi veštačka ostrva u tim strateškim vodama.

Kina smatra da je celokupno Južno kinesko more deo njene teritorije, dok vode tog mora prisvajaju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji.