Japanski avioni nesmetano leteli kroz kinesku zonu

TOKIO – Japanski vojni avioni i avioni obalske straže nesmetano su leteli novouspostavljenom zonom (Vazdušno-odbrambena identifikaciona zona, ADIZ) koju je nedavno propisala kineska vlada, javio je AFP pozivajući se na neimenovan vladin izvor i pisanje lista.

Japanski avioni su leteli preko te zone koja uključuje i ostrva pod administracijom Tokija, a koja su u centru sporenja Japana i Kine, piše list “Asahi Šimbun” u današnjem broju pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva odbrane Japana.

Izvor iz tog ministarstva kojeg je kontaktirala agencija AFP, nije mogao da potvrdi taj izveštaj, mada je dobro opremljena japanska obalska straža saopštila da su njeni avioni takođe leteli iznad oblasti u Istočnom Kineskom moru.
“Mi nismo promenili naše normalne operacije patroliranja u oblastima koje je Kina prograsila njenim zonama odbrane i nismo prijavljivali kineskim vlastima svoje letove. Nije nas presreo nijedan kineski avion”, rekao je za AFP predstavnik Japanske obalske straže Jasutaka Nonaka.

1-kawasaki-xc-3

Prema novim kineskim propisima, avioni koji lete novouspostavljenom zonom ADIZ, treba da se identifikuju i prihvate kineske instrukcije.

Ta zona uključuje nenaseljena ostrva Senkaku koja su pod kontrolom Japana, a koja Peking naziva Đaoju i takođe polaže pravo na njih, a obuhvata i vode na koje pravo polažu i Tajvan i Južna Koreja koji su izrazili svoje nezadovoljstvo potezom Pekinga.

Prema propisima koje je uvela Kina, od svake letilice se zahteva da dostavi svoj plan leta, da jasno prijavi iz koje je zemlje i da održava dvostranu radio komunikaciju koja će omogućiti da “pravovremeno i jasno” odgovori na zahtev kineskih vlasti za identifikaciju.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je u sredu da je kineski zahtev da strani avioni obaveštavaju Peking kad ulaze u vazdušni prostor iznad grupe ostrva u Istočnom Kineskom moru, oko kojih se Kina spori s Japanom, “nepotrebno zapaljiv”.

Vašington smatra da je kineski potez usmeren na promenu postojećeg stanja u Istočnom Kineskom moru i da može da poveća napetost u regionu.

Pentagon je 26. novembra saopštio da su bombarderi B-52 ove sedmice preleteli spornu teritoriju, a da o tome nisu obavestili Peking.

Pored toga, vojska Južne Koreje je saoštila danas da je jedan njen avion leteo preko te zone ne obaveštavajući o tome Peking.

 

Izvor: TANJUG