Jurišni avion Su-25 u borbi protiv terorista

Niš- Glavnu ulogu u operaciji ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga protiv terorista „Islamske države” u Siriji mogao bi da odigra jurišni avion Su-25SM, smatra američki portal „The National Interest”.

„Su-25SM bi mogao da postane najefikasnije sredstvo za pružanje podrške sirijskim vladinim snagama u borbi protiv ’Islamske države’, slično kao što Amerika koristi jurišni avion A-10 za pružanje podrške iračkim vlastima. Po mišljenju jednog od predstavnika američkih oružanih snaga, Su-25SM je najbolji avion za operacije vazduh-zemlja”, navodi se u članku, a prenosi RIA „Novosti”.

ap_su-25sm_10

Su-25SM, kao i njegov američki pandan, projektovan je specijalno za pružanje direktne podrške kopnenim snagama. Su-25SM je opremljen oklopnom kabinom i brojnim višestrukim sistemima. Kako piše izdanje, ruske vazduhoplovne snage su sprovele modernizaciju Su-25SM prilikom koje je jurišni avion opremljen oklopnom „staklenom kabinom”, sistemom za satelitsku navigaciju GLONASS i savremenom avio-elektronikom, koja omogućava korišćenje navođene municije, ističe The National Interest.

maxresdefault

Jedino čega treba da se plaše ruske letelice su letovi na malim visinama, jer bi mogli postati meta protivvazdušne artiljerije IDIL. Ali, ako ruska borbena avijacija i sirijske vladine snage sinhronizuju akcije, napadi avijacije RF će biti znatno efikasniji, dodaje američko izdanje.