Katar ervejz kupuje 49% italijanske Meridiane

Niš- Katarska avio-kompanija Katar ervejz kupuje 49 odsto udela u italijanskoj avio-kompaniji Meridiana, saopštila je katarska kompanija.

Dogovor je postignut na Međunarodnom avio-sajmu u britanskom gradu Farnboro, a ugovor će biti realizovan početkom oktobra, navodi se u saopštenju katarske kompanije, koja nije precizirala uslove ugovora niti iznos transakcije, prenosi agencija Rojters.

Italijanska Meridiana je zatražila od sindikata da pristanu na ukidanje 900 radnih mesta, što je gotovo polovina radne snage, u okviru planiranog udruživanja sa Katar ervejzom, izjavio je jedan neimenovani izvor uključen u pregovore.

Meridiana_Airbus_A319_KvW

Istovremeno, iz sindikata poručuju da su italijanska vlada, sindikat i kompanija Meridiana, prošlog meseca postigli dogovor kojim se predviđa ukidanje 400 radnih mesta i rezanje plata za 20 odsto.

Meridiana povezuje vodeće italijanske vazdušne luke sa Sardinijom i nudi letove na odredišta u Evropi, SAD i Africi.

Suočena sa konkurencijom niskotarifnih prevoznika, avio-kompanija je pokrenula program restrukturiranja u čijoj je izradi učestvovala italijanska vlada. Pregovori s Katar ervejzom su trajali mesecima.

 

 

 

Izvor: TANJUG