Malezija: Nestali avion sa 239 putnika se srušio?

KUALA LUMPUR – Vijetnamska mornarica je objavila da se avion kompanije “Malezija erlajnz”, koji je nestao sa 227 putnika i 12 članova posade, srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, dok malezijski ministar saobraćaja to demantuje.

“U ovom trenutku nema brodova vijetnamske mornarice tako da moramo da tražimo brodove sa ostrva Ou Kvok za spasilačku operaciju”, izjavio je admiral vijetnamske mornarice Ngo Van za vijetnamske državne medije.

Međutim malezijski ministar saobraćaja je to demantovao i rekao da nema ni traga od olupine aviona, prenosi Rojters.malaysiaairlines_A380_1

Ni kompanija “Malezija erlajnz” nije potvrdila da se avion srušio. Ona je ranije saopštila prvu pretpostavku da je avion možda sleteo u Nanmingu, u istočnoj Kini.

Boing 777, koji je leteo iz Kuala Lumpura u Peking, poslednji kontakt sa kontrolorima leta imao je 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor “Malezija erlajnza” Ahmed Jauhari Jahja.

On je kazao da Malezija i Vijetnam sprovode zajedničku potragu i spasilačku operaciju, ali nije izneo druge detalje o tome. I Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno kinesko more da pomogne u spasilačkoj operaciji.
“Veoma smo zabrinuti. Vesti su vrlo uznemirujuće. Nadamo se da su svi u avionu bezbedni”, izjavio je kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji, preneo je Rojters.

Avion je poleteo iz Kuala Lumpura noćas u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.
“Veoma nam je žao što smo izgubili svaki kontakt sa letom MH370”, kazao je Jauhari.
“Malezija erlajnz” je saopštio da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca i troje Amerikanaca, dodajući da su avionom putovala i dve bebe -jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Ako bude potvrđeno da se avion srušio, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i sigurno najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 “Azijana erlajnza” srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povređeno.

Kompanija “Boing” je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

 

Izvor: TANJUG