Međunarodno takmičenje vojnih pilota „Aviadarts-2015”

Niš-U okviru ruske etape međunarodnog takmičenja vojnih pilota „Aviadarts-2015”, koje je 27. maja počelo u Voronježu, biće izabrani najbolji vojni piloti za reprezentaciju Rusije na Međunarodnim vojnim igrama.


Ovakva takmičenja se u Rusiji održavaju od 2013. godine. Prošle godine takmičenje je dobilo međunarodni karakter, jer su se ruskim pilotima pridružili piloti iz Belorusije i Kine.

163797

„Aviadarts” je takmičenje u praciznom gađanju iz raketnih lansera i avio-topova po zemaljskim ciljevima. Učesnici će pokazati sistem obuke pilota Ratnog vazduhoplovstva Rusije u vođenju borbenih dejstava u različitim uslovima i nivo profesionalne obučenosti. Takmičenje obuhvata i revijalne nastupe pilota. 

Organizatori ističu da se ne radi o vojnim manevrima, nego o sportskom takmičenju. 

Kako je saopštio predstavnik pres-službe Ministarstva odbrane RF zadužen za Ratno vazduhoplovstvo pukovnik Igor Klimov, ruski deo takmičenja će se održati od 27. maja do 1.juna u Voronježu, na avio-poligonu „Pogonovo” i u Lipeckom avio-centru.

163996

„Ukupno će preko 140 pilota pokazati svoje majstorstvo u pilotiranju i borbenoj primeni lovaca Su-27 i Su-30, jurišnih lovaca Su-25, bombardera Su-24 i Su-35, vojnih transportnih aviona Il-76, bombardera velikog dometa Tu-22M3, kao i helikoptera Mi-8, Mi-24, Mi-35, Mi-28 i Ka-52. Preko 500 pripadnika inženjerijsko-tehničkog sastava će raditi na pripremi aviona za borbene nastupe na avio-poligonu”, izjavio je Klimov. 

Posebno interesovanje privlači segment takmičenja u kojem piloti treba da savladaju protivvazdušnu odbranu. Na takmičenju će pilote pokušati da blokiraju raketni sistemi S-300 „Favorit” i protivvazdušni raketno-topovski sistemi „Pancir-S1”.

 

 

Izvor: Ruska reč