Mi-17 za Avganistan, da ili ne

Vojni resor SAD doneo je odluku o odustajanju od kupovine naredne ture ruskih helikoptera Mi17 V5 u okviru programa opremanja oružanih snaga Avganistana. Lobi američke vojne industrije u kombinaciji sa određenim zaglađenjem odnosa između Vašingtona i Moskve dovode u pitanje saradnju dve zemlje u avganistanskoj problematici.

Mi-17B-5

Helikopter za planine i pustinje

Prvi ugovor za isporuku Mi-17 za Avganistan za račun SAD bio je sklopljen u maju 2011. godine. On je obuhvatao sporazum u vrednosti 375,05 miliona dolara i opciju za još 12 letelica, koja je kasnije realizovana.

17. juna ove godine vojni resor SAD sklopio je sporazum o kupovini 30 Mi-17, kao i o isporuci rezervnih delova za ove letelice i njihov servis. Vrednost ovog ugovora iznosila je 572,2 miliona dolara. Pentagon je nameravao da na ovu količinu doda još 15 letelica, međutim protivnici aranžmana u Kongresu primorali su vojsku da popusti-privremeno ili definitivno, trenutno nije jasno . O storniranju aranžmana javio je “Associated Press”.

Mi-17- izvozna varijanta koja se kontinuirano razvija na bazi  Mi-8, poznat je u Avganistanu od početka 70-tih godina.  Helikoptere ovog tipa Sovjetski Savez je isporučivao još u vreme kralja Mohameda Zahira. Kasnije Mi-8 je bio osnovni helikopter Oružanih snaga Avganistana. Njihovo korišćenje je  nastavljeno i nakon raspada SSSR. U suštini to je jedini helikopter, kojim su ovladali već nekoliko generacija avganistanskih pilota i tehničara. Ova okolnost, u kombinaciji sa odličnom prilagođenošću Mi-17 za korišćenje u avganistanskim uslovima, učinili su da izbor ove letelice u modernizovanoj varijanti bude prirodan za teren gde će biti upotrebljen.