Mikojanovi krilati terminatori

Pre 43 godine, 9. decembra 1970, preminuo je Artjom Mikojan, istaknuti sovjetski konstruktor čije je ime ušlo u jednu od najslavnijih skraćenica avionske industrije: MiG. „Ruska reč“ daje pregled najvažnijih i najzanimljivijih projekata OKB MiG, na kojima je bilo postignuto ukupno 55 svetskih rekorda.

Mig9_snow

 

Svetski avion

Prvi sovjetski lovački avion na mlazni pogon bio je MiG-9. Bez obzira na to što su se piloti bojali da lete na avionima bez elise, a mehaničari nisu imali iskustva u radu sa mlaznim motorima, iskustvo koje je prikupljeno prilikom stvaranja aviona omogućilo je Konstruktorskom birou Mikojana i Gureviča da stvore MiG-15, jedan od najboljih lovačkih aviona tog doba.

USAF_MiG-15

 

Zvezdani trenutak za MiG-ove bio je rat u Koreji. Pojava najnovijih sovjetskih lovačkih aviona je bila potpuno neočekivana za SAD: MiG-15 je lako parirao sporim F-80 i uspešno je jurio bombardere, zbog čega su Amerikanci na Daleki Istok hitno prebacili F-88 Sabre koji je tek nedavno bio uveden u naoružanje.

„Vrlo často je o ishodu dvoboja odlučivao prvi napad. Posle udara MiG-ovi bi se brzo penjali uvis, dok su ‘Sajbri’, naprotiv, težili da se prilepe za zemlju. Svako se trudio da iskoristi najbolje borbene osobine svog aviona, zbog čega bi se bitka ponekad ograničila na jedan napad, posle koga bismo se mi našli gore, a Amerikanci – dole“, priča nam komandir eskadrile Sergej Kramarenko, koji je u Koreji zabeležio 13 pobeda u vazduhu.

MiG-15 je najmasivniji mlazni borbeni avion na svetu. Osim u SSSR-u, po licenci su ga proizvodili u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Kini. Ukupno je bilo napravljeno preko 15 hiljada aviona. Ovaj lovac je više od pola veka postojao u naoružanju 40 zemalja.

Lovac na „Fantome“

MiG-19 je odneo većinu vazdušnih pobeda u ratovima u Vijetnamu i oružanom sukobu između Indije i Pakistana. Kineske kopije aviona MiG-19 pod nazivom J-6, kojima su pilotirali lokalni piloti, pržile su američke „Fantome“ u Vijetnamu, a nad Kašmirom su uništavale Su-7 indijskog Ratnog vazduhoplovstva.

MiG-19

Moćno naoružanje lovca (tri topa kalibra 30 mm) bilo je u skladu sa izvanrednom manevarskom sposobnošću i dobrom brzinom uzgona. Piloti su više puta isticali visoki nivo pouzdanosti aviona.

U SSSR-u se Mig-19 primenjivao za presretanje onih koji povrede državnu granicu. U njegovoj evidenciji je američki dalekometni izviđački avion RB-47 oboren 1960. nad Zapolarjem, nekoliko aviona RV SAD uništenih u vazdušnom prostoru Nemačke Demokratske Republike, i veliki broj izviđačkih balona.

Smrtonosna „balalajka“

Sledeći Mikojanov hit postao je MiG-21, najrasprostranjeniji nadzvučni avion na svetu. Serijska proizvodnja započeta je pre više od pola veka, a sve do sada se proizvodi u Kini. Uporedna karakteristika MiG-21 je niska cena koštanja: modifikacija aviona za izvoz koštala je manje od BMP-1.

mig21

 

MiG-21  je u NATO-u dobio teško objašnjivi naziv “fishbed” (geološki sloj koji je bogat fosilnim ostacima riba). Sovjetski piloti su ovaj lovački avion zbog trouglastog krila nazvali „balalajka“.

Zajedno sa prethodnim modelom, MiG-21 je uspešno ratovao u Vijetnamu. Mali lovački avion sa velikom manevarskom sposobnošću postao je ozbiljan protivnik američkih „Fantoma“ druge generacije. U SAD je čak bila razrađena specijalna taktika vazdušne borbe sa njim. Vijetnamski piloti su se pridržavali sovjetske taktike: navođeni na cilj sa zemlje, lovci su se pojavljivali ispod i iza američkih aviona, napadali ih vođenim raketama i vraćali se u bazu.

Oštro oko

Jurišni avion MiG-27 je zbog odlične preglednosti iz kabine dobio nadimak „balkon s pogledom na bojno polje“. Međutim, pravi oštrooki avion postao je presretač MiG-31. Na njemu se prvi put u svetu pojavila radio-lokaciona stanica sa faznom antenskom rešetkom, koja omogućuje uočavanje vazdušnih ciljeva (uključujući i slabouočljive) na razdaljini od 320 km.

MiG-27

 

Njegova ugrađena elektronika pronalazi 24 cilja, prati 10 od njih, bira 4 najvažnija i navodi na njih rakete velikog dometa tipa „vazduh-vazduh“. Četiri aviona MiG-31 su sposobna da kontrolišu vazdušni prostor nad frontom od 800-900 kilometara.

Okretan i glomazan

Modernizovani MiG-29 predstavlja osnovni lovački avion Ratnog vazduhoplovstva Rusije, a istovremeno i leteću laboratoriju za istraživanje novih tehnologija. Na njemu su postavljeni motori sa promenljivim vektorom vuče, koji avionu saopštavaju  o novom nivou manevarske sposobnosti.

000_Par7642003_mig_29_468

 

Prve avione MiG-29 piloti su u šali nazivali „avion sa bliskim pogonom“, s obzirom na to da su imali dovoljno goriva tek da oblete aerodrom. Danas je modifikacija SMT dobila najnoviju avionsku elektroniku, dodatne rezervoare za gorivo i opremu za dopunu goriva u vazduhu.

Lovac budućnosti

Eksperimentalni projekat lovca pete generacije 1.44 trebalo je da u seriji dobije naziv MiG-35 MFI (višenamenski frontovski lovački avion). Planirano je opremanje aviona motorima sa kontrolisanim vektorom vuče, u njegovoj proizvodnji široko su se primenjivale stelt tehnologije.

Mikoyan-Gurevich_MiG-35_MAKS'2007_Pichugin

 

Međutim, 2002. je objavljena odluka Vlade o stvaranju PAK FA, kojom je zaustavljeno razvijanje 1.44. Jedini leteći prototip koji se podigao u nebo 29. februara 2000, danas se nalazi u LII „Gromov“ (Institut za aeronautiku) u Žukovskom.