Niš: Dopremljena ruska pomoć za vanredne situacije

NIŠ – Humanitarna pomoć namenjena Srpsko-ruskom centru za vanredne situacije stigla je danas u Niš, a pomoć je uputila Vlada Ruske Federacije avionom Iljušin IL 76, u kontingentu ukupne težine oko 25 tona.

Avion je dočekao pomoćnik mistra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije, Predrag Marić.
“Prezadovoljni smo zbog ove pomoći i zbog činjenice da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu svakim danom poprima formu koju želimo da ima.Puno je posla urađeno i sada je savim izvesno da će u 2014.godini raditi punim kapacitetom”, izjavio je Marić i naglasio da će centar reagovati u samim situacijama koje u Srbiji budu prepoznate kao vanredne-požari, poplave, deminiranje.

ILJUSIN IL 76

Marić je podsetio da će centar reagovati na teritoriji regiona i da će na taj način” centar biti faktor stabilnosti u celom regionu Jugoistočne Evrope.

Iz Rusije u pratnji humanitarnog kontingenta stigao je Aleksandar Sergejevič Tomašov, zamenik Odeljenja za međunarodno delovanje Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije.

On je rekao da činjenica da Centar radi znači da je posao dobro odrađen.
“Zajedno ćemo maksimalno da se potrudimo da u 2014. godini krenemo sa radom u punom obimu” rekao je Tomašov.

Humanitarni kontingent sadrži šatore, ćebad, čamce, brane i pumpe za odbranu od poplava, električne generatore, koji će biti korišćeni kao pomoć stanovništvu Srbije i okolnih zemalja u slučaju vanrednih situaciija.

Izvor: TANJUG