Nova američka bespilotna stelt letelica

“RQ-180” iz „Nortrop Grumana“ je najnoviji tajni projekat bespilotne letelice vojske SAD, a već je u fazi testiranja u vazduhoplovnoj bazi poznatoj kao Oblast 51, piše časopis “Aviation Week”.

Namenjena je špijuniranju i izviđanju, a osim najsavremenijih elektronskih i uređaja za snimanje, na njoj je implementirana i stelt tehnologija.

Naslednik je “RQ-170 Sentinel” iz „Lokid Martina“, poznatijeg i kao „zver iz Kandahara“ zbog ogromnog broja uspešno izvedenih misija iznad Afganistana od 2007. godine.wor_gty_071213_x-47b

 

Američka vojska želi da novom letelicom “RQ-180” poboljša stelt dizajn i aerodinamiku. Zbog toga će, kako se nadaju, moći i da ulaze neopažene u neprijateljski vazdušni prostor ili gde letelice SAD nemaju dozvolu lete.

Ta mogućnost je američkom vazduhoplovstvu uskraćena otkad je iz upotrebe 1998. godine povučena „sr-71“. „Crna ptica“ se najviše oslanjala na brzinu i visinu da leti preko zemalja gde SAD nisu dobrodošle.

Aviation Week ukazuje na finansijske izveštaje „Nortrop Grumana“, kao i na satelitske snimke postrojenja te kompanije u Palmdejlu u Kaliforniji i Oblasti 51. Časopis takođe navode da su novi hangari u toj bazi sposobni da prime letelice sa rasponom krila od 40 metara.

Američko vazduhoplovstvo je na pitanje da li postoji “RQ-180” odgovorila da vojska SAD „ne diskutuje o tom programu“.

 

 

Izvor: RTS