Novi projekat kompanije „Lockheed Martin“

LOS ANĐELES – Od povlačenja „konkorda“ pre više od 10 godina, nadzvučne letelice skoro da ne postoje u putničkom avio-saobraćaju. Ipak, pojedine kompanije polako pokušavaju da tržištu predstave novu letelicu, i to dva puta bržu od sadašnjih komercijalnih letelica.

Avion N+2 je projekat američke aeronautičke kompanije „Lokhid Martin“, namenjen je komercijalnim avio-kompanijama i trebalo bi duplo da skrati vreme putovanja od Njujorka do Los Anđelesa – sa pet sati na dva i po sata.

Letelica za 80 putnika imala bi tri mlazna motora, pri čemu bi se jedan motor nalazio s gornje strane, a druga dva ispod krila radi ublažavanja praska prilikom probijanja zvučnog zida.

– Da bismo omogućili revolucionarno smanjenje nivoa buke na aerodromima u supersoničnom avio-transportu, razvili smo potpuno novu vrstu propulzivnog sistema – kaže Majkl Buonano, šef programa N+2 u kompaniji „Lokhid Martin“.

lockheed-martin-hopes-to-introduce-civil-supersonic-flight-with-new-technologies-to-quiet-the-level-of-sonic-boom-which-currently-prevents-over-land-flight

 

U Rinu, u Nevadi, „Erbas“ je uspostavio saradnju s aeronautičkom kompanijom „Aerion“ sa ciljem da stvori nadzvučni avion, koji za tri sata može da stigne od Londona do Njujorka, a razdaljinu od Los Anđelesa do Tokija preleti za šest sati.

„Aerionov“ poslovni mlaznjak AS2 leteće brzinom od 1.958 km/h, što znači da će biti gotovo jednako brz kao „konkord“, koji je leteo brzinom od 2.172 km/h.