Obeležavanje praznika službe VOJ i 126. brigade VOJIN

U kasarni „Banjica“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom obeležavanja Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dana 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja.


Povodom praznika, sumirani su rezultati rada u godini za nama, uručene nagrade najistaknutijim pojedinicima i položeni venci na spomen-obeležje u kasarni, kojim ova jedinica čuva uspomenu na poginule u NATO agresiji 1999. godine.

U osvrtu na postignute rezultate istaknuto je da je 126. brigada VOJIN uspešno realizovala sve dodeljene zadatke i da je učinila značajan napredak u sposobnostima za kontrolu vazdušnog prostora, čime je dala snažan doprinos razvoju ukupnih sposobnosti vida Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.


Današnjoj svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, predstavnici jedinica Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave i institucija sa kojima brigada sarađuje.

Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se 18. juna u znak sećanja na dan kada je 1915. godine srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona, čime su postavljeni temelji savremene službe vazdušnog osmatranja i javljanja.