Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade

Niš- Dan 204. vazduhoplovne brigade – 2. decembar, svečano je obeležen danas na  aerodromu Batajnica.

Počasnu smotru jedinice, u pratnji komandanta brigadnog generala Predraga Bandića, izvršio je zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Duško Žarković, koji je pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade čestitao praznik.

IMG_2848

Govoreći o istorijatu jedinice, general Bandić je podsetio i na tradiciju herojskog 6. lovačkog puka, čiji je brigada naslednik.

– Inspirisani delima svojih prethodnika, vitezovi 204. lovačkog puka, formiranog posle Drugog svetskog rata, kroz višedecenijske napore su svojim jedinstvenim rezultatima, patriotizmom njegovih pripadnika, nesebičnim požrtvovanjem, profesionalizmom, čašću i solidarnošću ispisivali sopstvenu istoriju na nebu Srbije, istakao je komandant 204. brigade.

On je dodao da su pripadnici 204. vazduhoplovne brigade motivisani idealima iz svog istorijskog nasleđa i da su odgovorno radili i otvorili vrata za budućnost vojnog vazduhoplovstva u Srbiji novim generacijama.

– U narednoj godini nas očekuju novi veliki izazovi u složenim ekonomskim uslovima, a pre svega nastavak bitke za održanje sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije. Ali, očekujemo i bolje dane. Napokon stižu oprema i rezervni delovi, a očekuju nas i nove letelice i neki novi objekti na Bajtanici, rekao je general Bandić.

Na kraju svečanosti, najbolji pripadnici brigade nagrađeni su i pohvaljeni za izuzetne rezultate u vršenju službe.

Dan 204. vazduhoplovne brigade obeležava se 2. decembra u znak sećanja na isti datum 1949. godine, kada je formiran 204. lovački avijacijski puk.