Obeleženo 40 godina od prvog leta Utve-75

Beograd – Svečanošću u 204. vazduhoplovnoj brigadi danas je obeleženo 40 godina od prvog zvaničnog leta popularnog školskog aviona „Utva 75“.

20160519-IMG_8080

Događaju su prisustvovali sadašnji i bivši piloti trenažno-školske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, instruktori i nastavnici letenja, predstavnici pančevačke fabrike aviona „Utva“, ali je najdraži gost domaćina iz 204. vazduhoplovne brigade i 252. trenažno-školske eskadrile ipak bio autor i konstruktor tog elisnog aviona 85-godišnji inženjer mašinstva Dragoslav Dimić.

Goste je u ime Komande vazduhoplovne brigade pozdravio zamenik komandanta pukovnik Željko Bilić, a u ime trenažno-školske eskadrile u kojoj je taj avion najviše korišćen njen komandant potpukovnik Zoran Erkić. On je istakao da su svi sadašnji piloti Ratnog vazduhoplovstva svoje prve letačke korake napravili upravo u tom školskom avionu.

– U avionu Utva -75 svi mi smo dobili krila, u početku slabašna, a zatim sve snažnija i snažnija. U tom avionu i danas realizujemo selektivne i početne letove kadeta Vojne akademije, dok iskusni piloti obavljaju svoje trenažne letove. To je avion koji i danas zadovoljava naše visoke zahteve u realizaciji početne obuke budućih pilota Ratnog vazduhoplovstva u svim vremenskim i meteo uslovima. To je avion koji se još ne predaje. Učesnik je mnogobrojnih združenih taktičkih vežbi u kojima i piloti imaju svoju ulogu, rekao je potpukovnik Zoran Erkić.

Nakon uvodne reči o konstruktoru aviona „Utva 75“ Dragoslavu Dimiću, prikazan je film o nastanku i razvoju te letelice u pančevačkoj „Utvi“, u produkciji „Zastava filma“ a zatim su gosti imali priliku da vide let jednog od 12 aviona „Utva 75“ svečano postrojenih na aerodromu „Batajnica“.

20160519-IMG_8111

Prvi let prototipa aviona „Utva 75“ obavljen je 19. maja 1976. godine, a za njegovim komandama je bio opitni pilot Vazduhoplovnog opitnog centra major Vladislav Slavujević. U operativnu upotrebu avion je ušao 1979. godine. Mada su prvi primerci dodeljeni Vazduhoplovnom savezu Jugoslavije, najveću slavu ostvario je kao školski avion u Ratnom vazduhoplovstvu. Korišćen je za selekciju kandidata, početnu letačku obuku i trenaž pilota, a u aeroklubovima i za sportsko letenje i vuču jedrilica.

20160519-IMG_8163

Izvor: MO