Orao Vojske Srbije pao kod Mrčajevaca, pilot se katapultirao!

U okolini sela Mrčajevci, oko 12.30 časova, prilikom probnog leta-tehničke probe vazduhoplova, srušio se avion Vojske Srbije tipa J-22 ”Orao” (25155).

photo © Dimitrije Ostojic

Pilot major Ivan Pantić iz 98. vazduhoplovne brigade iz Kraljeva, tom prilikom se katapultirao iz aviona. Major Pantić se dobro oseća i u stabilnom je stanju, a u toku dana će biti prevezen na Vojnomedicinsku akademiju radi kontrolnog pregleda. Avion je pao na 25 metara od prve kuće, a prilikom pada manje su oštećeni samo crepovi na nekoliko kuća u blizini.

Meštanin Slobodan Rajičić, u čiju njivu je Pantić pao, kaže da je major najpre pitao da li je “nekoga ubio”.

“Meštani su odmah krenuli ka pilotu. Zatekli smo ga kako leži i puši. Rekao je da ga malo bole leđa, rebro, ali da je dobro. Prvo nas je pitao gde je i da li je nekoga ubio. Kada smo mu rekli da nema povređenih i većih posledica zatražio je mobilni telefon da se javi ženi da je živ i zdrav”, rekao je novinarima Rajičić.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiše Bročića, na lice mesta upućene su ekipe vatrogasaca i hitne pomoći.

U skladu sa propisima, komandant 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije iz Kraljeva formirao je komisiju koja će ispitati uzroke pada aviona i ona je odmah počela sa radom.

Ovo je treći avion Vojske Srbije tog tipa koji je izgubljen u udesima u proteklih pet godina. U sve tri situacije piloti su uspeli da iskoče iz aviona i tako se spasu.

Prvo je 21. maja 2008. godine u blizini zrenjaninskog sela Baranda pao “orao” evidencijskog broja 25114, kojim je upravljao pilot major Tomas Janik, iz 98. avijacijske brigade iz Kraljeva.

Pilot major Slobodan Jocić iskočio je iz aviona “orla” 25156, 3. juna 2010. godine, zbog nemogućnosti da izvuče stajni trap i sleti na pistu aerodroma Lađevci kod Kraljeva.

Jocić je iskočio iznad Knićkog jezera, kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji.

Avion “orao” projektovan je u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu, a u naoružanje je počeo da ulazi 1983. godine. Proizvedeno je više od 110 komada jurišne, školske i izviđačke varijante.

Ovaj avion je u ratovima od 1991. do 1999. godine bio okosnica lovačko-bombarderske avijacije SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Preostali “orlovi” danas lete u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva i u sastavu Sektora za letna ispitivanja u Batajnici.