Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade

Niš- Skokom sedam padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije iz helikoptera Mi-8, sa visine od 1.200 metara, započela je manifestacija „Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade“ na vojnom aerodromu „Batajnica“. Na nebu iznad vojnog aerodroma ubrzo su se zavijorile zastave Srbije i Vojske, što su aplauzom ispratili okupljeni građani.

IMG_2461

Ova manifestacija, koja se organizuje već nekoliko godina za redom, prilika je da se građani i šira javnost upoznaju sa naoružanjem i vojnom opremom koju koristi Vojska Srbije, kao i sa zadacima i misijama koji su dodeljeni 204. vazduhoplovnoj brigadi. Ljubitelji Ratnog vazduhoplovstva i PVO bili su u prilici da vide i deo opreme i naoružanja koje na aeroromu Batajnica koristi 250. raketna brigada i 126. brigada VOJIN.

Međutim, glavni adut „Otvorenog dana“ bio je letački program vazduhoplova, a avioni i helikopteri grmeli su  na batajničkom nebu.

IMG_2808

Piloti 252. školsko-trenažne eskadrile na avionu supergaleb G4 pokazali su kako izgleda podrška jedninicama kopnene vojske i dejstvo po objektima na zemlji. Iznad njih na nebu avion mig-21 im je pružao lovački zaštitu. Piloti aviona mig-29 budno su motrili i štitili akciju aviona supergaleb G4, čiji je nalet na zemlji pratio ciljano simulirane detonacije.

Nakon toga posetioci su bili u prilici da vide kako izgleda akcija traganja i spasavanja oborenog pilota na terenu. Oborenog pilota uočila je i locirala posada aviona utva-75, koja je onda specijalnim signalima poslala koordinate timu za borbeno traganje i spasavanje. Tim Specijalne brigade je koristeći helikopter Mi-8 izvršio evakuaciju pilota. U pratnji transportnog helikoptera Mi-8 nalazio se helikopter gama, naoružan i spreman da mu pruži adekvatnu zaštitu.

IMG_2515

Pred kraj letačkog programa, pilot major Dejan Beda, komandant 101. lovačke eskadrile izvršio je presteranje i prisiljavanje na sletanje aviona An-26, a publika je mogla da vidi i nalet supergalebe G4 T – tegljača sa izvučenom metom koji je prikazao mogućnosti za kontrolno trenažna i bojna gađanja sa zemlje i iz vazduha. Za kraj, publici se predstavila posada helikoptera Mi-8 koja je noseći vedro sa dve tone vode simulirala gašenje požara iz vazduha.

IMG_2813

Kao i prethodnih godina, mnogobrojni posetioci, među kojima je najviše bilo mališana, razgledali su izložene avione na aerodromu, a najmlađi ljubitelji vazduhoplova, zahvaljujući ljubaznosti pripadnika 204. brigade, bili su u prilici da uđu u kabine vojnih letelica i slikaju se sa vazduhoplovcima.

 

 

Izvor: Vojska Srbije