Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade

Niš- Na batajničkom aerodromu u subotu je u organizaciji 204. vazduhoplovne brigade oržana akcija “Otvoreni dan”. Ova manifestacija, koja se organizuje već nekoliko godina uzastopno, prilika je da se građani i šira javnost upoznaju sa naoružanjem i vojnom opremom koju koristi RViPVO Vojske Srbije, kao i sa zadacima i misijama koji su dodeljeni 204.vazduhoplovnoj brigadi.

dsc_0044

Posetioci su na aerodromu mogli da razgledaju lovečke avione MiG-21 i MiG-29, školsko – borbeni Super Galeb G-4, školske Utva 75 i Lasta, lovac-bombarder Orao – goste iz 98. vazduhoplovne brigade, „Pajper Seneka“, „Antonov 26“ helikoptere Gazela i novoisporučene višenamenske  Mi-17V5, raketni sistem Neva iz 250. raketne brigade za PVD, sredstva veze 126. brigade VOJIN, kao i opremu pripadnika 63. padobranskog bataljona. Najmlađi posetici su tokom skoro celog trajanja akcije strpljivo stajali u redu kako bi ušli u pilotske kabine aviona i helikoptera i naravno ovekovečili taj trenutak fotoaparatom ili kamerom.

dsc_0323

Najatraktivniji deo, letački program vazduhoplova već tradicionalno je počeo skokom padobranaca 63. bataljona Specijalne Brigade iz helikoptera koji su nosili zastave Srbije, Vojske Srbije i 63. bataljona. Major Aleksandar Marjanović iz 101. eskadrile ‘Vitezovi’ prikazao je svoje letačko umeće i mogućnosti aviona Mig-29, a njegove kolege iz 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile “kurjaci sa Ušća” letenje u formaciji tri aviona “Super galeb” kao i simulaciju napada na cilj na zemlji.

img_5934

Helikopterske posade iz 890. mešovite helikopterske eskadrile “Pegazi” veoma su atraktivno, u sadejstvu sa pripadnicima Specijalne brigade, demonstrirali akciju spašavanja oborenog pilota (koji je prethodno „iskočio“ iz školskog aviona). Specijalci su „spašenog“ pilota evakuisali u helikopter Mi-17V5 dok je iznad kružila „Gazela“ kao podrška akciji izvlačenja.

img_6171

 

Fotografije: Matija Stojanović/Gojko Zvijer
Izvor: Vojska Srbije