Počela zajednička vojna vežba u Crnom moru kod Krima

SOFIJA – Zajednička vežba pomorskih snaga SAD-a, Bugarske i Rumunije u Crnom moru kod Krima danas je počela, pošto je dan ranije otkazana zbog lošeg vremena, saopštila je danas Bugarska mornarica.

“Ovoga puta vežba je počcela po planu”, potvrdio je bugarski potpukovnik Dimitar Titev za Rojters.

Američki razarač “UŠ Trukstun” sa 300 mornara i deo američke Šeste flote sa sedištem u Italiji, pridružili su se manevrima koji se izvode zajedno sa bugarskom pomorskom fregatom “Drazki” i tri rumunska broda u Crnom moru.

Germany Nato AWACS

Rojters navodi da je vojna vežba počela u vodama kod Krimskog poluostrva u Crnom moru, gde je ruska vojska preuzela kontrolu od Ukrajinaca.

Na severu Poljske, američki borbeni avioni je trebalo, takođe, da učestvuju u zajedničkim vezbama.

SAD su istakle da su obe vojne vežbe – u Rumuniji i Poljskoj planirane pre izbijanja krize u Ukrajini, navela je britanska agencija.

Vežba PASEKS jugoistočno od rumunskog priobalnog grada Konstance, isplanirana je još prošle godine i deo je zajedničkih vojnih vežbi triju zemalja, koje nisu povezane sa situacijom u Ukrajini i severoistočnom delu Crnog mora, navelo je bugarsko ministarstvo.

Bugarski ministar odbrane Angeo Najdenov rekao je da ga je obavestio ukrajinski ambasador u Sofiji Mikola Baltaji da je zajednička pomorska vežba “Blackseafor” trebalo je da bude pod komandom Ukrajine u periodu između 28. marta i 15. aprila, ali je otkazana.

 

Izvor: TANJUG