Postavljen padobranski rekord na Batajnici

Iznad vojnog aerodroma Batajnica juče je postavljen novi mešoviti padobranski rekord Srbije u disciplini formacijski likovi kada je 25 padobranaca i padobranki uspelo u pokušaju da napravi unapred zadanu figuru i tako obori rekord star 22 godine.

Obaranje rekorda je pokrenulo Udruženje žena-letača Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, a padobranci su skočili iz transportnog helikoptera 890. mešovite helikopterske eskadrile “Pegazi” 204. vazduhoplovne brigade.

Cilj koji je ostvaren bio je da se u vazduhu, tokom slobodnog pada sa vidine od 4.000 metara, najmanje 25 padobranaca i padobranki uhvati u grupu – formaciju. Formacija mora da bude istog oblika i položaja pojedinaca u okviru grupe kao što je prethodno prijavljena i snimljena, što proveravaju „leteći snimatelji“ koji skaču zajedno sa padobrancima, kao i sudije – verifikatori Vazduhoplovnog saveza Srbije na zemlji.

NOVI_MIRKO_STUPAR_08_1

Uz sportske padobrance, članove aeroklubova, u obaranju rekorda učestvovali su i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije. U Udruženju ističu zahvalnost Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za podršku u ovom, ali i ranijim sličnim vazduhoplovno-sportskim poduhvatima, uz napomenu da se obaranje rekorda poklapa sa obeležavanjem petnaest godina od formiranja Udruženja i 65. godina od formiranja 204. lovačkog avijacijskog puka, čije tradicije danas nastavlja 204. vazduhoplovna brigada.

Pripremni skokovi i selekcija kandidata počeli su 18. oktobra a prvi pokušaj obaranja rekorda bio je 21. oktobra. Dan kasnije je izjednačen aktuelni rekord – grupna formacija od 24 padobranca (takozvani 24-way) u slobodnom padu koji je postavljen 1992. godine u Subotici.

Narednih dana sprski padobranci i padobranke pokušaće obaranje i ovog rekorda i povećanje formacije na 26 i više učesnika.

 

 

 

Izvor: Vojska Srbije