Prage i Boforsi gađaju ciljeve na zemlji i u vazdušnom prostoru Srbije

Beograd – Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ od 4. do 7. jula trajalo je bojevo gađanje ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

D201607060517

Gađanje iz samohodnog oruđa M52/59 30/2 „Praga“ i protivavionskog topa kalibra 40 mm L70 „Bofors“ izvele su posluge iz sastava 25. i 35. artiljerijsko-raketnog diviziona iz Kopnene vojske, 98. i 177. artiljerijsko-raketnog diviziona iz vazduhoplovnih brigada, kao i pripadnici Centra za obuku RV i PVO.

9675326a-440d-11e6-b66b-001a649ddcfe

Izvođenju gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Na zemlji su gađane nepokretne mete na udaljenosti do 2000 metara, a u vazdušnom prostoru meta koju na sajli vuče avion tegljač mete „supergaleb“ N-62T (namenski opremljena varijanta G4 „supergaleba“) koja na sebi ima registratore udaljenosti pogotka na osnovu čijih se zapisa ocenjuje uspešnost gađanja. Bojevo gađanje je obavezno za sve jedice ARJ za PVD i predstavlja završni obuke u upotrebi sredstava roda.

IMG_7378-PS-1920

Drugog dana bojevog gađanja, „na rednom broju jedan“ ciljeva u vazušnom prostoru, kombinovana posluga topa „bofors“, u sastavu major Miroslav Kuburović, stariji vodnici prve klase Veroljub Stefanovski i Mladen Jović, desetar Goran Jevremović i razvodnici Strahinja Perlić i Živan Dudić ostvarila je „san svakog protivavionca“ i direktnim pogotkom uspela da obori metu i tako prekine gađanje, za šta su pohvaljeni i nagrađeni značkama od zamenika načelnika Generalštaba.

izvor: VS
foto: Aleksandar Milosevic/Igor Salinger-MC Odbrana