PRIHVATILI PRAVILA: Amerikanci obaveštavaju Kineze o letovima iznad Istočno kineskog mora

VAŠINGTON – SAD su savetovale američkim avio-kompanijama da obaveste kineske vlasti o letovima iznad Istočnog kineskog mora.

Zvaničnik američke administracije tvrdi, međutim, da to ne znači da je Vašington prihvatio nova kineska pravila.

Kina je prošle nedelje najavila da strani avioni koji prolaze kroz novu zonu vazdušne odbrane, koju je Peking uspostavio, treba da budu prijavljeni kineskim vlastima.

“Administracija SAD očekuje da američki avioni na međunarodnim letovima rade u skladu sa obaveštenjem o odobrenim letovima koje izdaju strane zemlje, ali to ne znači da prihvatamo kineske zahteve”, saopštio je Stejt department.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki u sredu je izjavila da je američkim avio-kompanijama savetovano da preduzmu mere za bezbedno letenje iznad Istočnog kineskog mora, ali nije mogla da kaže da li će se nova pravila odnositi na komercijalne ili samo vojne avione.

Chinese J-15 Flying Shark and Varyag Aircraft Carrier  takoff operational carrier landing missile sd-10 pl-12 pl-10 asr bvr ramjet pgm ls-6 (1)

Zvaničnik američke administracije je izjavio da postupak Kine izgleda kao pokušaj “jednostrane promene statusa kvo u Istočnom kineskom moru i da će zato dovesti do porasta tenzija u regionu i povećanja rizka od pogrešnog procenjivanja, konfrontacije i nesreća”.

“Mi apelujemo na Kineze da budu oprezni i uzdržani i konsultujemo se sa Japanom i drugim stranama širom regiona”, kazao je američki zvaničnik, preneo je Rojters.