Rusija će obnoviti proizvodnju superbombardera Tupoljev Tu-160

Niš- Rusija će obnoviti proizvodnju supersoničnih strateških bombardera Tu-160, izjavio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu.

Radi se o najvećem i najmoćnijem supersoničnom avionu sa promenjivim nagibom krila u istoriji. To je takođe najteži borbeni avion na svetu sa najvećom uzletnom masom među bombarderima. Piloti su mu dali ime Beli labud.

„Već danas je neophodno pristupiti rešavanju zadataka ne samo u okviru održavanja tehničke ispravnosti i modernizacije sastava avio-parka avijacije velikog dometa, nego i u okviru obnavljanja proizvodnje bombardera Tu-160”, izjavio je ministar tokom posete Kazanjskom avio-zavodu „Gorbunov”.

155187

Prema proceni Šojgua, Tu-160 je „jedinstvena letelica, koja je u vreme projektovanja bila nekoliko decenija ispred svog vremena i dosad nije u punoj meri iskoristila konstruktivne mogućnosti kojima raspolaže”.

„Nije smišljen bolji avion u supersoničnoj klasi aviona”, istakao je ruski ministar odbrane.

„Za rešavanje ovog važnog zadatka bez sumnje je neophodna konsolidacija karakteristika aviona putem rekonstrukcije i tehničkog unapređenja naoružanja proizvodne baze”, izjavio je ministar.

Prema proceni stručnjaka, modernizovani supersonični strateški bombarder Tupoljev Tu-160 (prema klasifikaciji NATO-a Blackjack), koji je i pre usavršavanja bio najbrži avion opremljen raketama u 21. veku, sa novim elektronskim sistemima će steći još veću nadmoć na nebu i nove karakteristike kojima će nadmašiti američki bombarder B1 Lancer.