Rusija isporučila Indiji „Vikramaditju“

Posle mesec i po dana plovidbe iz Rusije, nosač aviona „Vikramaditja“ (Hrabar kao Sunce) isporučen je Indiji. Nekadašnji sovjetski nosač aviona „Admiral Gorškov“ sada je modernizovan i ujedno je najveći ratni brod indijske mornarice.

Aircraft-Carrier-INS-Vikramaditya-Indian-Navy

Radovi na modernizaciji i adaptaciji završeni su 16. novembra, a iz Rusije se ka indijskoj bazi u Kanvaru uputio 26. novembra.

Tim ruskih specijalista ostaće na brodu narednih godinu dana kako bi se uverili da je sve u redu sa remontom.

Brod je sada kompletno prilagođen za lansiranje i sletanje aviona „mig-29k” i „harijer”, a lift za podizanje aviona iz potpalublja je proširen i njegov kapacitet povećan, pošto je originalno projektovan da nosi samo jedan avion.

U Indiji će biti završena prilagođavanja sistema za lansiranje i zaustavljanje aviona, a biće ugrađen i odbrambeni raketni sistem Barak, koji nije mogao da bude instaliran u Rusiji.

Radar je potpuno modernizovan, a domet mu je do 500 kilometara.

Dogovor indijske i ruske vojske o prilagođavanju i modernizaciji nosača aviona potpisan je 2004. godine i planirano je da ceo projekat košta 947 miliona dolara. Međutim, od tada je nekoliko puta došlo do produžavanja roka, a troškovi su skočili na 2,3 milijarde dolara, što je izazvalo prilične tenzije između dve zemlje.

Izvor: RTS