Rusija odobrila Srbiji paket vojne tehnike koji sadrži i 6 MiG-ova 29

Kako prenose današnje Večernje Novosti, Rusija je Srbiji ponudila paket borbene tehnike koji obuhvata šest lovačkih aviona MiG-29 kao i oklopna vozila. Novosti saznaju da je isporuku lovaca i oklopnjaka odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin i da se očekuje odgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

152889

Pozivajući se na neimenovan izvor iz državnog vrha, Novosti dalje navode da se o ovoj temi razgovaralo iza zatvorenih vrata na nedavnoj sednici mešovitih komiteta za saradnju između dve države.

Na tom sastanku bilo je navodno reči i o nabavci raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu tipa Buk ali je procenjeno da naša država trenutno nije sposobna da izdvoji finansijska sredstva za ovu vrstu tehnike. Nezvanično jedan divizion sistema Buk košta oko 60 miliona dolara – dodaje se u daljem tekstu Novosti.

Otkriveno je i da su se u razgovorima dve delegacije dotakle i posla remonta postojećih aviona i prateće opreme koji bi koštao oko 50 miliona dolara što je srpskoj strani bilo skupo ali se navodno ruski ministar odbrane Sergej Šojgu založio da se ta cena snizi. Sada je na potezu Srbija koja bi, kako komentarišu Novosti, morala pažljivo da izvaga i ekonomsku računicu ali i političke posledice koja sa sobom nosi moguća nabavka ruske vojne tehnike.

Novosti smatraju da bi ovaj posao sa Rusijom bio epilog višegodišnjih napora države da posle tri decenije temeljno obnovi ratnu avijaciju, ističu da su najveći problemi naših oružanih snaga zastarelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka resursa srpskim ‘Migovima’. Napominje da je poslednji čas da se počne remont jer vek upotrebe lovačke avijacije ističe 2018. i 2019. godine.

Da li će nabavka ruskih borbenih aviona zaista “temeljno obnoviti ratnu avijaciju“?

U tekstu Novosti nije precizirano o kakvim MiG-ovima 29 je reč, da li su to novi avioni MiG-29M i M2 čija je nabavka mnogo puta najavljivana u proteklih nekoliko godina, ili je reč o polovnim primercima iz sastava ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).

Međutim, na osnovu toga što je izneseno da je srpskoj delegaciji cena od 50 miliona dolara za remont bila previsoka i da se sada razmatra posao sa nešto nižom cenom, nije teško zaključiti da su nam ponuđeni polovni MiG-ovi 29, verovatno jednosedi 9-12 ili/i 9-13 kao i dvosedi 9-51 (MiG-29UB).

Nije sasvim jasno da li je to cena za ponuđenih 6 aviona ili za remont 4 postojeća koje koristi RV i PVO. I u jednom i u drugom slučaju cena je zaista previsoka uz ogradu da i dalje nemamo dovoljno pouzdanih detalja šta bi u nju bilo uračunato.

Da li je u pitanju cena za 10 aviona sa pratećom opremom? To bi imalo smisla s obzirom da smo 2007-8. remont jednog aviona plaćali preko 5 miliona evra. Sa druge strane tada nije obezbeđena logistika pa je flota više puta bila prizemljena zbog nedostatka rezervih delova i potrošnog materajala.

RV i PVO trenutno poseduje 4 lovca MiG-29, tri jednoseda MiG-29B od kojih jedan ne leti više od 6 godina, i jedan dvosed MiG-29UB. Od ta 4 aviona tri su remontovana 2008. godine kada su dobili da mogu da lete još 10 godina ili 700 sati naleta. Jedan avion remontovan je 2010. godine. Peti remontovani avion se srušio 2009.

1mg_4208-ps-1620

Pošto su ti avioni protizvedeni 1987. godine jasno je da bi njihov remont 2018/2020. bio i njihov poslednji remont i da bi nakon toga, negde oko 2027-28. morali biti povučeni iz upotrebe. Nabavka 6 MiG-29 iz Rusije koji ne bi bilo mnogo mlađi ili stariji od naših aviona samo bi nadopunila eskadrilu i omogućila povlačenje iz naoružanja tri dvoseda MiG-21UM koji se sada koriste čak i za dežuranje u sistemu PVO.

1mg_4148-ps-1620

To bi predstavljalo isključivo privremeno rešenje jer bi tih 10 lovaca nakon remonta i nabavke mogli služiti još samo jednu deceniju nakon čega bi se moralo tragati za novim rešenjem koje bi verovatno zahtevalo nabavku novih višenamenskih borbenih aviona.

izvor: Tango Six
foto: RussianPlanes/Aleksandar Milosevic