Rusija planira izgradnju novog nosača aviona

Niš-Istraživački centar „Krilov“ razvio je novi višenamenski, teški nosač aviona, nazvan „Projekt 23000E“ ili Štorm. Model broda biće predstavljen na Međunarodnom pomorskom vojnom sajmu u Sankt Peterburgu početkom jula.

Zamenik direktora Valerij Poljakov rekao je za sajt IHS Janes 360 da je nosač osmišljen da sprovodi vojne operacije na udaljenim okeanskim teritorijama, suprotstavi se kopnenim i pomorskim neprijateljskim metama, osigura stabilnost mornaričkih snaga, zaštiti vojnike na kopnu i ispuni svoju PVO ulogu.

1634522_-_main

Prema dizajnu, trebalo bi da ima istisninu od 90 do 100.000 tona, 330 metara dužine, 40 metara širine i gaz od 11 metara.

Maksimalna brzina biće mu 30 čvorova (55 kilometara na sat), krstareća brzina 20 (37 kilometara na sat), moći će da provede 120 dana na moru, a posada će brojati od četiri do pet hiljada ljudi.

Dizajniran je tako da može da izdrži morsko nevreme stepena šest i sedam (talasi od četiri do devet metara visine). Trenutno je planirano da ima uobičajen pogon, ali može da bude zamenjen i nuklearnim reaktorom, zavisno od potreba kupca.

Brod će nositi 80 do 90 letelica različitih namena – „T-50 PAKFA“, „mig 29K“, kao i helikoptere Ka-27.

Paluba ima četiri pozicije za poletanje, dve preko zakrivljene rampe i dve pomoću elektromagnetnih katapulta.

Zaštitu od napadača iz vazduha pružiće četiri raketna sistema. Kompleks za elektronsku podršku podrazumeva integrisane senzore, radare, elektronski borbeni i komunikacioni sistem.

Poljakov je naveo da su specifikacije podložne promenama, ispravkama i prilagođavanjima tokom razvoja broda i u skladu sa potrebama kupaca.

 

 

 

Izvor: RTS