Rusija predala Indiji nosač aviona

U arktičkoj luci Severodvinsk Rusija je predala Indiji bivši sovjetski, obnovljeni nosač aviona, pošto su radovi na njemu potrajali pet godina duže i koštali znatno više nego što je bilo ugovoreno.

Vikramaditja nosac aviona

 

Ceremoniji primopredaje broda u arktičkoj luci Severodvinsk su prisustvovali zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin i indijski ministar odbrane A. K. Entoni, izveštava AFP.

Nosač aviona “Admiral Gorškov”, koji je bio u sovjetskoj floti od 1987. godine, sada je dobio ime “Vikramaditja”, po jednom indijskom vladaru.

Ugovor o modernizaciji tog broda za potrebe Indije je potpisan 2004. godine. Cena radova je bila određena na 771 milion dolara, a njihov završetak predviđen za 2008. godinu.

Međutim, Rusi, koji su najveći snabdevači Indije oružjem, su prema pisanju indijske štampe više puta odlagali isporuku broda, a cena njegovog renoviranja je porasla do 2,3 milijarde dolara.

Renovirani nosač aviona nosivosti 44.500 tona, je dugačak 284 metra i može da ponese 30 letelica, uključujući i borbene avione MIG-29K.

Predviđeno je da ima 1.600 članova posade. “Vikramaditja” će biti drugi nosač aviona u indijskoj floti.

Rusko kašnjenje u isporuci ovog broda bi moglo da ugrozi izglede te zemlje u pogledu budućih isporuka oružja Indiji, koja se u poslednje vreme na tom polju sve više okreće drugim snabdevačima – Izraelu, Francuskoj, Britaniji i SAD.

U avgustu je, inače, uz dok luke u Mumbaju eksplodirala jedna indijska podmornica ruske proizvodnje, pri čemu je poginulo 18 članova posade.