Rusija pretekla SAD po proizvodnji borbenih aviona

Rusija je 2014. prvi put pretekla SAD po broju proizvedenih borbenih aviona, izjavio je u ponedeljak u intervjuu za radio „Eho Moskve“ Vladislav Gončarenko, zamenik direktora direkcije programa vojne avijacije „Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona“.

NAPO-Su-34-Fullback-V.Kuzmin-0112-12

Tokom 2014. je proizvedeno 100 ruskih aviona, od toga 95 borbenih i školsko-borbenih, rekao je Gončarenko. „Mi smo 2013. proizveli za naše oružane snage 68 borbenih i školsko-borbenih aviona i jedan vojno-transportni avion, a ove godine je planrirano ukupno 100 borbenih, školsko-borbenih i transportnih aviona, pa čak i jedan avion za specijalne namene“, istakao je on i dodao da su pored toga u Novosibirskoj fabrici aviona, koja je u sastavu korporacije, završena još dva aviona Su-34 koje će takođe dobiti oružane snage RF.

On je naglasio da se u isto vreme uspešno ispunjava i plan modernizacije avijacijske tehnike, a vrše se i naučnoistraživački i ogledno-konstruktorski radovi na stvaranju novih i modernizaciji postojećih avijacijskih sistema.