Rusija u Siriji izgubila još jedan helikopter [Video]

Kako su preneli proislamistički mediji u Siriji, juče su pripadnici oružanih formacija takozvane Islamske države u reonu Huvajsis, istočno od Homsa uništili helikopter Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

3688869_original-850x350

Prema saopštenju, helikopter je prvo oštećen u vazduhu protivavionskom vatrom, zatim je imao prinudeno sletanje a nakon toga je uništen na zemlji protivoklopnom raketom.

Video snimak se brzo proširio internetom a na njemu se može videti da su specijalne snage za traganje i spasavanje uspešno evakuisali posadu. Takođe na osnovu snimka se može zaključiti da je reč o desantno-jurišnom helikopteru Mi-24VM.

Oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije koje je potvrdilo uništenje helikoptera VKS.

– U četvrtak je prilikom izvršenja planiranog leta za dostavu humanitarne pomoći u jedan od naseljenih punktova 40 km severozapadno od Pamire (provincija Homs) helikopter VKS imao prinudno sletanje“ – navodi se u saopštenju MO Rusije.

Predstavnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji dodao je:

– Tokom inspekcije helikoptera posade na zemlji mesto prizemljenja je bilo izloženo minobacačkom dejstvu militanata. Helikopter je oštećen i onesposobljen da se samostalno vrati na aerodrom baziranja –

On je naglasio da je posada ostala nepovređena i da je helikopterom za traganje i spasavanje prevezena u avio-bazu Hmejmim.

Ovo je peti helikopter VKS Rusije koji je izgubljen u Siriji. Jedan helikopter Mi-8AMTŠ uništen je prilikom spasavanja oborene posade taktičkog bombardera Su-24M koji su uništili turski lovci F-16. U oštećenom helikopteru koji je prinudno sleteo, poginuo je jedan ruski vojnik, član tima za spasavanje, a helikopter je nešto kasnije uništen na zemlji protivoklopnim sistemom Tow.

12. aprila ove godine na noćnom letu u složenim meteo uslovima, usled greške pilota srušio se borbeni helikopter Mi-28N čija posada je poginula. Potom je 8. jula izgubljen i desantno-jurišni Mi-24VM. Poslednji gubitak dogodio se 1. avgusta kada je iznad Alepa oboren Mi-8AMTŠ u kome je poginulo svih 5 članova posade.

Video snimak uništenja ruskog helikoptera:

izvor:TangoSix