Ruska avijacija će 2017. dobiti pet novih bombardera

Niš- Jedinice avijacije velikog doleta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 2017. godine će dobiti pet modernizovanih bombardera, saopštilo je novinarima odeljenje za informisanje Ministarstva odbrane Rusije.

„2017. godine će vazduhoplovne jedinice avijacije velikog doleta dobiti pet modernizovanih avina strateške namene”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA „Novosti”.

sts_tu-95ms_01_1200

Ruski vojni resor ističe da su prošle godine jedinice avijacije velikog doleta dobile dva modernizovana raketonosca Tupoljev Tu-160 i dva raketonosca Tupoljev Tu-95MS.

„U prošloj godini piloti Tu-160 i Tu-95MS za 10% su povećali broj letova sa punjenjem rezervoara u vazduhu. Maksimalan broj letačkog personala utreniran je za praktično ispaljivanje krstarećih raketa vazdušnog baziranja, uključujući i mlade posade”, ističe Ministarstvo odbrane RF.

????????

Tu-95MS, koji je projektovan kao nosač novog naoružanja (strateških avijacionih krstarećih raketa velikog dometa) i pušten u serijsku proizvodnju 1981. godine, predstavlja modifikaciju strateškog bombardera Tu-95, koji je u sastavu vojnog vazduhoplovstva SSSR-a od 1957. godine. Trenutno Tu-95MS poseduje značajan potencijal za modernizaciju u domenu opremanja novim, efikasnijim raketnim oružjem i opremom.

Tu-160 je supersonični strateški bombarder-raketonosac projektovan 1970-1980-ih. U sastavu naoružanja je od 1987. godine. To je najveći i najmoćniji supersonični avion u istoriji vojne avijacije sa promenjivom geometrijom krila, kao i najteži ratni avion na svetu.

 

 

Izvor: Ruska reč