Ruska avijacija zaštitila Haifu od novih požara

Niš- Amfibijski avioni Be-200ČS Ministarstva za vanredne situacije Rusije zaštitili su od novih šumskih požara Haifu – treći po veličini grad u Izraelu, saopštila je služba za odnose sa javnošću Ministarstva za vanredne situacije.

„Protekla 24 časa avioni Be-200 gasili su požare u predgrađu Haife i Jerusalima. Zahvaljujući zajedničkom radu ruskih pilota i izraelske vatrogasne službe od vatre je uspeo da se odbrani grad Haifa, koji je već postradao od šumskih požara“, saopštili su u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije.

1109020374
Ruski avioni su za 24 časa izbacili oko 170 tone vode. Avijacija Ministarstva za vanredne situacije je bazirana u vojnoj bazi Hacor. Za gašenje vatre uzima vodu iz Sredozemnog mora.

„To zahteva od posade veliku koncentraciju i precizan rad. Zahvaljujući sposobnosti aviona da uzima vodu sa vodene površine, smanjuje se vreme leta do zone požara“, objasnili su u ministarstvu.

2a92acd10da5
Prošle nedelje u području Jerusalima i Haife je izbio veliki broj šumskih požara. Prema podacima spasilačkih službi i policije, od njih je stradalo više od 130 ljudi, oko 60.000 lokalnih stanovnika je evakuisano, dok je 200 objekata oštećeno. Najviše je nastradala Haifa.

Izvor: SPUTNIK