Ruska mornarička avijacija izgubila MiG-29KUB u Mediteranu

MiG-29KR/KUBR ratne mornarice Ruske Federacije srušio u Sredozemno more tokom operacija sa nosača aviona Admiral Kuznjecov juče popodne, 13.novembra, preneo je Combat Aircraft.

197883

Letelica je navodno završila u moru prilikom povratka sa svoje misije iznad Sirije. Tačan uzrok i dalje nije poznat. Olupina aviona izvučena je iz vode, dok je posada letelice evakuisana helikopterima za traganje i spasavanje ruske mornarice.

Prema prvim informacijama, radi se o MiG-29 KUBR – ruskoj dvosednoj verziji palubnog lovca MiG-29K, namenjenog za operacije sa nosača aviona. Letelica pripada 100. puku mornaričke borbene avijacije, čije je sedište u bazi Severomorsk 3, a koristi lovce MiG-29K(R)/KUB(R). Ukupno 4 aviona tipa MiG-29KR/KUBR su krenula u borbene misije sa nosača aviona Admiral Kuznjecov.

151315

Ukoliko se ispostavi kao tačna, vest bi predstavljala veliki udarac borbenoj premijeri novog ruskog mornaričkog lovca MiG-29K/KUB i grupi koju predvodi Admiral Kuznjecov, koja je trebalo da uzme učešće u ruskim vazdušnim udarima na grad Alepo, u cilju konačnog oslobodjenja grada od Islamske Države.

Raspoređivanje borbene grupe u istočnom Mediteranu, sa nosačem aviona Admiral Kuznjecov na čelu, trebala je da omogući ruskoj mornaričkoj avijaciji da premijerno testira svoj novi palubni lovac u borbenim uslovima. Osim višenamenskog aviona MiG-29KR/KUBR, na Kuznjecovu se nalaze i modernizovani avioni Su-33, koji u Siriji takodje treba da doživi svoje prvo učešće u borbenim akcijama.

167100

Kao razultat tehničkog problema tokom trenažnog leta, došlo je do pada mornaričkog lovca MiG-29K, naknadno je javilo rusko Ministarstvo odbrane, naglasivši da je avion pao nekoliko kilometara od nosača. Pilot se katapultirao, a spasilačka ekipa izvukla ga je na nosač aviona. Nije povređen i spreman je za nove misije.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio je da udes u Sredozemnom moru neće uticati na borbenu grupu u izvršavanju postavljenih zadataka.

Nakon što je Combat Aircraft objavio priču, priča je potvrđena od strane dvojice pripadnika američkih obaveštajnih službi televiziji Fox News. Oni su istakli da su tri aviona sa “Kuznjecova” poletela ka Siriji i da je jedan iz tehničkih razloga promenio kurs i uputio se ka nosaču, gde je prilikom pokušaja sletanja pao u Mediteran.

186191

Američki izvori i MO Rusije nisu naglasili o kojoj verziji MiG-29K je reč, međutim, na osnovu podataka koje su izneli o spasavanju samo jednog pilota, može se pretpostaviti da je pre reč o jednosedu KR, što je u suprotnosti sa detaljima koje su izneli neimenovani izvori za Combat Aircraft, da je u pitanju dvosed KUBR.

foto: RussianPlanes