“Ruski helikopteri“ investiraju u remontni centar „Moma Stanojlović“?

Beograd – Holding korporacija ’’Ruski helikopteri’’ ima velike planove kada je u pitanju otvaranje novih servisnih centara. U intervjuu datom agenciji RIA Novosti u utorak 12. jula na međunarodnom sajmu ’’Farnboro’’ zamenik generalnog direktora ove ruske kompanije Grigorij Kozlov rekao je da se trenutno razgovara o otvaranju novih postprodajnih servisa za ruske helikoptere u Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Takođe postoji i plan za modernizaciju i osposobljavanje srpskog vazduhoplovnog zavoda a spomenuti su i zajednički projekti saradnje sa Bugarskom, Slovačkom i Češkom. Istovremeno ova kompanija dobila je i posao remonta mađarskih helikoptera Mi-17, izjavio je Kozlov za RIA-u.

IMG_9999-2048

U svetu već postoji dosta remontih zavoda koji se bave održavanjem, servisiranjem, popravkama i remontom helikoptera ruske proizvodnje, pre svega srednjih višenamenskih Mi-8 i 17. Ovaj tip helikoptera se i dalje proizvodi i dobro prodaje a Rusi će se svakako truditi da već postojeće i nove servise za održavanje osposobe za radove na novim verzijama Mi-8.

U Latinskoj Americi postoji nekoliko korisnika Mi-8 koje su relativno skoro nabavile a i dalje kupuju nove primerke. Tako npr. varijantu Mi-17V-5 koriste Meksiko, Venecuela i Kolumbija, dok Mi-171 koriste Argentina, Peru, Ekvador, Nikaragva. U jugoistočnoj Aziji helikoptere Mi-17V-5 kupili su Tajland i Indonezija, Mi-171/Mi-172 Bangladeš i Vijetnam.

Srbija

Kozlov se posebno osvrnuo na Srbiju za koju je rekao da ’’Ruski helikopteri’’ imaju plan da modernizuju vazduhoplovni zavod ’’Moma Stanojlović’’ kako bi se osposobio da može obavljati servis helikoptera Mi-8 i Mi-17 koji se nalaze u upotrebi u Srbiji ali i u istočnoj Evropi.

IMG_7258-PS-1920

Trenutno eksperti ruske korporacije rade na proceni remontih i proizvodnih mogućnosti zavoda kao i njihovih saradnika na tim poslovima. Takođe radi se i procena šta je sve potrebno nabaviti i uložiti kako bi se zavod osposobio za navedene aktivnosti.

Osim opsluživanja srpskih Mi-8 i Mi-17 zavod bi u perspektivi mogao da radi i helikoptere koji se koristi u regionu istočne Evrope, naglasio je zamenik generalnog direktora ’’Ruskih helikoptera’’ za agenciju RIA.

Podsetimo, protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizvodnje potpisali su 11. januara ove godine tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov. Prethodno je u oktobru prošle godine prilikom posete srpske delegacije Moskvi najavljeno da bi se ruski helikopteri u budućnosti mogli remontovati u Srbiji.

Mađarska

Na konferenciji za novinare koju je u svom sedištu pre nekoliko dana organizovala kompanija ’’Ruski helikopteri’’ saopšteno je da je sa mađarskim ministarstvom odbrane potpisan ugovor za remont 4 helikoptera Mi-17.

Ugovor je potpisan pošto je ova ruska kompanija pobedila na tenderu koji je organizovan u februaru ove godine a mađarski helikopteri biće remontovani u zavodu u Novosibirsku.

Mađarska trenutno u inventaru ima 7 helikoptera Mi-17 od kojih su poslednjih godina letela samo dva. Kako bi se situacija malo poboljšala iz Rusije su 2014. nabavljena tri polovna remontovana Mi-8T a prethodno je 2011. iz Finske primljena donacija u vidu dva modernizovana Mi-8T.

izvor: Tango Six
foto: Aleksandar Milošević