Ruski lovci Su-27 presreli američki izviđački avion P-8

Niš-  Izviđački avioni P-8 Posejdon Ratnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Država pokušali su iznad akvatorije Crnog mora da se približe ruskim granicama bez uključenih transpondera, saopšteno je iz Ministarstva odbrane RF.

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov saopštio je da su izviđački avioni P-8 Posejdon Američkog ratnog vazduhoplovstva u sredu čak u dva maha pokušali da se približe granicama Rusije nad vodama Crnog mora, bez uključenih transpondera.

Dežurni lovci Su-27 podignuti su sa vojnog aerodroma Belbek, dodao je on.

z697nkl

 

Kako je Konašenkov rekao, kada se Su-27 približio američkim izviđačkim avionima oni su naglo promenili kurs i odleteli u suprotnom smeru od ruske granice.

Konašenkov je naglasio da ovo nije prvi pokušaj NATO avijacije da se približi ruskim granicama radi izviđanja u rejonu vojnih vežbi „Kavkaz 2016“.

General je naglasio da su ruski piloti u toj situaciji delovali u skladu sa međunarodnim pravilima letenja.

Ranije su strani mediji objavili informaciju pozivajući se na izvore iz Pentagona da je navodno ruski lovački avion „nebezbedno“ i „neprofesionalno“ presreo američki izviđački avion iznad voda Crnog mora, prenosi RIA Novosti.