Ruski piloti nagrađeni za izuzetan let

Niš- Piloti koji su u lovcima-presretačima MiG-31BM izvršili izuzetan šestočasovni let sa tri noćna punjenja rezervoara u vazduhu nagrađeni su medaljom Nesterova, saopštio je pomoćnik komandanta snaga Centralnog vojnog okruga Jaroslav Roščupkin.

„Piloti su Ukazom Predsednika Ruske Federacije nagrađeni za zasluge na jačanju odbrambene sposobnosti zemlje i za visoka lična dostignuća u službi. Posade lovaca-presretača MiG-31BM 1. avgusta su izvršile jedinstveni let dug preko 4 hiljade kilometara sa tri noćna punjenja rezervoara u vazduhu od aerodroma Domna (Zabajkalski kraj) do aerodroma Sokol (Permski kraj). Ovakav let je realizovan prvi put otkad se koriste borbeni avioni ovog tipa“, istakao je Roščupkin.

180985

Dopunjavanje rezervoara aviona realizovano je u noćnim uslovima na visini 4-5 hiljada metara. Pritom su se piloti orijentisali pomoću instrumenata, prenosi „Vzglяd“.

„Borbeni avioni su brzinom od 550 kilometara na čas prilazili vazdušnim tankerima Il-78 na rastojanje od 10 metara i uspostavljali kontakt pomoću senzora. Za minut su iz tankera u rezervoar prebacivane preko 2 tone goriva“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Državna odlikovanja pilotima je na svečanoj ceremoniji uručio komandant snaga Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Vladimir Zarudnicki.