Ruski piloti postavili novi svetski rekord u trajanju leta na MiG-31

Niš- Ruski piloti su izvršili najduži let u 36-godišnjoj istoriji supersoničnih lovaca-presretača MiG-31 koji je trajao 7 sati i četiri minute.

Za to vreme piloti su preleteli skoro 8000 kilometara od vojnog aerodroma u Krasnojarskom kraju do Astrahanjske oblasti i u vazduhu su izvršili tri punjenja rezervoara za gorivo.

„Avion-tanker Il-78 je prilazio na odstojanje od 10 metara i povezivao se sa lovcem pomoću kupastog senzora”, izjavio je posle leta kapetan aviona Vladimir Suržik.

Rastojanje između Krasnojarskog kraja i Astrahanjske oblasti je oko 4000 km, ali MiG-31 nisu sve vreme leteli po pravoj liniji. „Posle prvog punjenja rezervoara u vazduhu iznad Permskog kraja načinili smo mali zavijutak duž Urala prema Čeljabinsku i vratili smo se na drugo punjenje iznad Perma”, objasnio je Suržik.

Let je izvršen u okviru vežbi ruske avijacije i protivvazdušne odbrane Centralnog vojnog okruga.

186853

Supersonični lovci MiG-31BM su modernizovana varijanta MiG-31 za jedinice ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije. Nove borbene letelice su opremljene najnovijim sistemom upravljanja naoružanjem i radarom.

Avion je u stanju da detektuje ciljeve na rastojanju od 320 kilometara i da ih pogađa na rastojanju od 280 kilometara. Broj vazdušnih ciljeva za gađanje je šest, a za praćenje deset.

183817

Modernizacija ovog modela supersoničnih lovaca omogućila je povećanje borbenih mogućnosti letelica za 2,6 puta. Zahvaljujući ovim pokazateljima, najviše vojnopolitičko rukovodstvo Ruske Federacije je donelo odluku da do 2020. godine u okviru programa obnove naoružanja modernizuje 60 „konzerviranih” MiG-31 i pretvori ih u verziju MiG-31BM.