Ruski Suhoj presreo američki izviđački avion

VAŠINGTON – Pentagon tvrdi da je ruski borbeni avion “suhoj Su-27” presreo američki obaveštajni avion “RC-135”, u međunarodnom vazdušnom prostoru, izvestili su ruski mediji.

Ruski “Su-27” leteo je opasno blizu i gotovo se sudario sa američkim izviđačkim avionom ove sedmice u najnovijoj vazduhoplovnoj provokaciji Moskve, izjavila je portparol Pentagona prema navodima onlajn publikacije “Fri bikon” iz Vašingtona, a preneo TAS S.

RC-135_Rivet_Joint

“Ujutro 7. aprila rutinski let američkog aviona ‘RC-135U’ u međunarodnom vazdušnom prostoru presreo je ruski ‘Su-27 Flanker’ na nebezbedan i neprofesionalan način”, rekla je portparol Pentagona Elejn M. Lejnz.

“Sjedinjene Države će prijaviti ovaj incident Rusiji preko odgovarajućih diplomatskih i zvaničnih kanala”, dodala je Lejnz.
Jedan zvaničnik odbrane je rekao da ruski avion leteo na oko 6 metara od nenaoružanog izviđačkog aviona, čime su u opasnost dovedeni životi američke posade.

Detalji misije “RC-135” koji se nalazio na poziciji da prati ruske vojne aktivnosti u zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, nisu poznati navodi se u publikaciji.

Avion “RC-135” je vojno unapređen “boing 707”, koji može da bude konfigurisan za nekoliko vrsta prikupljanja obaveštajnih podataka, uključujući fotografisanje, nuklearno praćenje i elektronsko špijuniranje, navela je ruska agencija.