SAD će isporučiti Izraelu najnoviji borbeni avion F-35

Niš- Potpredsednik SAD Džo Bajden najavio je da bi SAD mogle iduće godine da isporuče novi borbeni avion F-35 Izraelu, kako bi pomogle savezniku da održi vojnu granicu na Bliskom istoku.

Govoreći na proslavi izraelskog Dana nezavinsoti u Vašingtonu, Bajden je avion opisao kao “naš najbolji, koji će učiniti da Izrael bude jedina zemlja na Bliskom istoku koja će imati ovaj avion pete generacije”, prenosi Rojters.

Bajden je tokom proslave, kojoj je domaćin bio izraelski ambasador, branio podršku predsednika Baraka Obame Izraelu i njegovoj bezbednosti, prenosi AP.

F35C-02

Njegov govor dolazi u vreme kada su odnosi između Izraela i SAD malo zaoštreni, jer se izraelski premijer Benjamin Netanijahu žestoko protivio Obaminom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Bajden je rekao da nije tajna da između Obamine i Netanijahuove vlade postoje razlike, dodajući da je to prirodno za dve demokratske zemlje.

On je objasnio “da su SAD i Izrael kao familija- ponekad izbezmljuju jedni druge, ali se još uvek vole i međusobno štite.”

Bajden je dodao da nijedan američki predsenik nije toliko učinio za bezbednost Izraela, kao Obama.