SAD šalju u Japan nove avione, usred tenzija sa Kinom

TOKIO – Prvi usavršeni patrolni avion američke mornarice “Posejdon” P-8 stigao je u Japan, čime se unapređuju sposobnosti SAD da tragaju za podmornicama i drugim plovilima u morima u blizini Kine, u trenutku kada tenzije u regionu rastu.

Ovo raspoređivanje, koje je planirano pre nego što je Kina prošlog meseca uspostavila zonu vazdušne odbrane koja obuhvata ostrva koja kontroliše Japan, a na koja Peking polaže pravo, uključuje šest aviona koji će tokom ovog meseca biti poslati u vazduhoplovnu bazu Kadena na Okinavi, prenosi Rojters.

Prema rečima portparola američke mornarice, prva takva letelica stigla je juče, a misija u vodama zapadno od glavnih japanskih ostrva biće prvi zadatak ovog potpuno novog aviona.

Letelicu je proizvela kompanija “Boing” na osnovu svog putničkog aviona 737, kako bi zamenila zastareli patrolni avion “Lokhid Martin” P-3 koji je imao propelerski pogon i koji je korišćen u proteklih 50 godina.

Opremljena najnovijim radarom i naoružana torpedima i protivbrodskim raketama, nova letelica P-8 može da leti dalje i duže nego P-3.

P-8 je stigao u Japan dan pre nego što američki potpredsednik Džo Bajden treba da doputuje u Tokio, u posetu koja je u senci teritorijalnog spora između Janapa i Kine u Istočnokineskom moru.

Bajden će, kako navodi Rojters, pokušati da postigne balans u nastojanjima da smiri vojne tenzije sa Kinom i da podrži saveznički Japan protiv Pekinga.

On će danas u Tokiju verovatno uveravati Japan da vojni savez sa SAD sklopljen tokom 1950-ih ostaje na snazi, ali će pokušati i da smiri tenzije između SAD i ključnog trgovinskog partnera, Kine, kada kasnije ove nedelje bude otputovao u Peking.

P8-A_index

Japan je danas ponovio da su i Tokio i Vašington odbacili potez Pekinga kojim je uspostavljena zona vazdušne odbrane koja obuhvata ostrva oko kojih se spore Kina i Japan, uprkos tome što su tri američke aviokompanije, po savetu vlade, obavestile Kinu da planiraju letove kroz tu zonu.

Vašington, koji nije zauzeo stav po pitanju suvereniteta spornih ostrva, proteklog vikenda je saopštio da to ne znači da SAD prihvataju tu zonu, a prošle nedelje je poslao dva bombardera B-52 u tu oblast a da prethodno nije o tome informisao Kinu.

Istovremeno, dve najveće japanske aviokompanije slede zahtev svoje vlade da ne dostavljaju unapred planove za letove, što je Kina zatražila za sve avione otkako je prošlog meseca objavila da je uspostavila zonu vazdušne odbrane.

Odnosi Kine i Japana, često napeti zbog regionalnog rivalstva, međusobnog nepoverenja i gorkih sećanja Kineza na ratnu okupaciju Japana, sve su zategnutiji zbog spora oko malih ostrva koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Daioju, a na koje polažu pravo i Tokio i Peking, podseća britanska agencija.