Sindikat nemačkih pilota u štrajku

BERLIN – Vodeći nemački sindikat pilota pozvao je na novi štrajk u Lufthanzi povodom penzionih beneficija, a štrajk bi trebalo da počne danas.

Štrajkom će biti pogođeni letovi u domaćem avionskom saobraćaju počev od 11 sati danas do pred ponoć sutra, saopštio je Ferajnigung kokpit sindikat (VC), a prenosi AFP.

140401-lufthansa-mn-1055_d8df542350c6b882b165fdc7926b663a

U saopštenju tog sindikata se ističe kako Lufthanza “odugovlači” i kako nije uvažila kompromisni predlog VC-a bez obzira na sedam štrajkova pilotskog osoblja održanih od aprila. VC je izrazio žaljenje zbog neprijatnosti koje zbog štrajka imaju putnici.

Piloti prema sada važećim zakonima mogu od 56. godine da odu u prevremenu plaćenu penziju, a štrajkuju zbog plana Lufthanze da poveća navedenu starosnu granicu za prevremenu penziju i da uključi i same pilote u finansiranje svojih penzija.

Prošle nedelje su piloti avioprevoznika Džermanvingz, koji je u sastavu grupacije Lufthanza, održali dvanaestočasovni štrajk.

I nemački putnici na železnici su tokom ovog vikenda suočeni s poremećajima u saobraćaju, nakon što je sindikat mašinovođa u petak započeo najveći štrajk na tom sektoru od 2008. godine. Ovaj sindikat traži povećanje plata za pet odsto i skraćivanje radne nedelje na 37 časova.