Singapur dobija najlepši aerodrom na svetu

Aerodrom i raj su dva pojma koja ne idu zajedno, ali bi se to uskoro moglo promeniti. Singapurski aerodrom “Jewel Changi” izgledaće kao raj za putnike kada bude završen 2018. godine.

Fotografije objavljene na internetu otkrivaju građevinu napravljenu od čelika i stakla, u kojoj se nalaze mnoštvo biljaka i veliki vodopad. Ako aerodrom bude izgrađen prema predlozima, postaće verovatno najlepši na svetu.

2687308818

Masivna građevina će imati 10 spratova, pet ispod i pet iznad zemlje. Osim terminala i onoga što krasi svaki aerodrom, “Jewel Changi” će imati prodavnice, centre za odmor, zabavu i rekreaciju.

Aerodrom će biti napravljen na mestu gde se nalazi stari parking, u blizini postojećeg Terminala 1 aerodroma “Changi”, i biće neprimetno spojen sa ostalim terminalima.project_jewel_2

Centralni deo aerodroma “Changi” biće „Šumska dolina“, vrt od pet spratova sa hiljadama stabala, paprati i grmova, a putnici će moći da uživaju u šetnji.

„Želimo da napravimo prostor gde će moći da se obavljaju aktivnosti specifične za spoljno okruženje“, rekao je portparol aerodroma Robin Goh.

Aerodrom će biti u obliku krofne, a kroz njegov šuplji centralni deo spuštaće se vodopad “Rain Vortex” visok 40 metara. Biće to najveći vodopad unutar aerodromske zgrade na svetu. Tokom noći će postati šou svetlosti i zvuka.

Putnici će moći da odsednu u hotelu koji će imati 130 soba. Postojaće i mesta na kojima će putnici moći da čekiraju karte i predaju prtljag mnogo pre standardnog vremena.

Biće napravljene i nove podzemne veze aerodromskih terminala i železnice.

Završetak izgradnje aerodroma “Jewel Changi” očekuje se 2018. godine.