Slovensko bratstvo 2016 – vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije

Od 2. do 15. novembra na poligonima i aerodromima u Srbiji održava se vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije – Slovensko bratstvo.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe – zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

U taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

img_20141114_145016

Tokom vežbe biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila iz teškog transportnog aviona Il-76MD , obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu „Orešac“, intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“, biće izvedena zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, dok će vežba biti izvedena od 7. do 9. novembra.

Dolazak učesnika vežbe — pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije planiran je 2. novembra 2016. godine.
U Srbiju će pored pripadnika ruskih desantnih jedinica doputovati i tri aviona Il-76MD sa preko 50 vojnika Vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, dodaje Ministarstvo odbrane.

_sal9175

Ruska vojska u Srbiju će dopremiti i tri desantna borbena oklopna vozila BMD-2, četiri terenska vozila – kvad i bespilotnu letelicu Tahion, koji će biti korišćeni u vežbi. Beloruski i srpski vojnici koristiće naoružanje i opremu Vojke Srbije.

Prva vežba “Slovensko bratstvo” održana je prošle godine na poligonu Raevskij kod Novorosijska u planinskim uslovima.

img_20141114_145534

U Srbiju će doputovati i Ansambl vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, održati zajedničke koncerte u Nišu, 6. novembra sa početkom u 19 časova za pripadnike Vojske i građanstvo i u Pančevu, 13. novembra za učesnike vežbe.

izvor/foto: MoD