Solarni avion sleteo u Arizoni

Niš- Avion na solarni pogon „Solarni impuls 2“ sleteo je u predgrađe Finiksa, u američkoj državi Arizona, završivši još jednu etapu puta oko sveta tokom kojeg koristi isključivo energiju Sunca.

Avion je sleteo u mesto Gudjer, jugozapadno od Finiksa, oko 21 čas po lokalnom vremenu, 16 sati pošto je poleteo iz grada Mauntin Vju u Silicijumskoj dolini, na severu Kalifornije.

Letelicom je u ovoj etapi upravljao pilot Andre Boršberg, koji je po izlasku iz aviona rekao da to nije bio dug let, ali da je bio prelep.

Solarni avion je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. godine. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu.

Najrizičniji deo putovanja bio je let preko Pacifika, koji je pređen u dve etape. Posle ukupno 120 sati leta, od Japana preko Tihog okeana, avion je na Havaje sleteo 3. jula prošle godine.

Solar_Impulse_SI2_pilote_Bertrand_Piccard_Payerne_November_2014

Na Havajima je, međutim, ostao prizmljen devet meseci zbog oštećenja baterije i nedostatka sunčeve svetlosti tokom zimskog perioda. Prošle sedmice prešao je i drugu etapu preko Pacifika i posle trodnevnog leta sleteo u San Francisko. Drugi pilot, Bertran Pikar, upravljao je avionom na tom delu leta.

Solar-Impulse-Hawaii

Planirano je da posle Finiksa napravi još dve pauze u SAD, pre nego što poleti preko Atlantskog okeana ka Evropi ili severnoj Africi.

Avion leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra. Ukupna vrednost projekta, pokrenutog 2002. godine, procenjuje se na više od 100 miliona dolara.