Srpski MiGovi-29 presreli izraelski Boeing 747

Beograd – Dežurni lovci Vojske Srbije, MiG-29, bazirani na aerodromu Batajnica, presreli su juče u 10.30 avion izraelske kompanije “El Al” i pratili ga dok je leteo iznad srpske teritorije zbog dojave o bombi u avionu.

13443233_547975972052687_6458330834310951945_o

“Dežurni lovci MiG-29 na aerodromu Batajnica presreli su avion izraelske avio-kompanije i pratili ga celom teritorijom Srbije od ulazne do izlazne tačke”, potvrdili su u Ministarstvu Odbrane.

IMG_3489-1500

Radi se o Boeing-u 747-400, registarske oznake 4X-ELD koji je na let LY002 juče ujutro takođe podigao lovce i ratnih vazduhoplovstava Švajcarske i Hrvatske.

Izraelski avion Boeing 747-400 leteo je iz Njujorka prema Izraelu kada su ga presrela dva švajcarska aviona FA-18. Švajcarski lovci su nastojali da uspostave vizualni kontakt sa pilotom aviona dok je leteo u njihovom vazdušnom prostoru.

Ruta aviona je posle Švajcarske vodila i preko Hrvatske, iznad čije teritorije je letelica takođe preventivno presretnuta od strane dežurnih lovaca MiG-21, potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske za Tango Six:

Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG-21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o izraelskom zrakoplovu Boeing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.

Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9:00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja. – rekli su iz MORH-a.

Nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu, avion je bezbedno sleteo na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je naknadno reklo da je uprava za avijaciju SAD-a “primila dojavu o bombi u kuhinji aviona”, preneo je izraelski list Haarec.

“Amerikanci su obavestili švajcarske vlasti dok je avion bio u švajcarskom vazdušnom prostoru i švajcarski borbeni avioni su požurili da prate avion”, navelo je ministarstvo. “Provera je pokazala da je avion ‘čist’ i nastavio je putovanje kao što je uobičajeno,” dodaje se u saopštenju.

foto: Žarko Skoko/Aleksandar Milošević