Srpski piloti na novim “migovima”

Vojska Srbije spremna da uvede u naoružanje nove avione MiG-29 M/M2 koje bi uskoro trebalo da nabavi. Na aerodromu Batajnica prvi put posle sedam godina obavljena preobuka pilota za avion MiG-29, a srpski vojni piloti se pripremaju i za prihvat novih aviona.

Prvi put posle sedam godina na vojnom aerodromu Batajnica završena je preobuka nove generacije pilota za let na avionima MiG-29. Srpski vojni piloti su tako otišli jedan veliki korak napred u pripremama za uvođenje u naoružanje novih Migova-29 M/M2.

Predrag Bandic

Brigadni general Predrag Bandić komandant 204. vazduhoplovne brigade, u čijem sastavu bi trebalo da lete novi Migovi, je u emisiji “Dozvolite…” rekao da bi uvođenje u naoružanje novih aviona bilo veliko priznanje za njegovu jedinicu.

“Očekujemo da rezultati našeg rada prepoznaju i da se upotrebna vrednost jedinice prepozna i da samim tim opravdamo sredstva koja su uložena u Vojsku Srbije”, rekao je Bandić.

Komandant vazduhoplovaca sa Batajnice je istakao da se loša ekonomska situacija i tehnološki zaostatak prebrođuju kroz inovacije u obuci vojnih pilota.

Posle dugog niza godina 204. vazduhoplovna brigada je izvršila i preobuku pilota sa aviona MiG-21 na MiG-29, obuku mladih pilota i kadeta sa Vojne akademije.

Na Batajnici su se ove godine, na simulatoru za MiG-29, obučavali i piloti iz Vojske Bugarske.

MiG-29 M2

Obavljena preobuka pilota

Vojska Srbije je ove godine završila prvi put posle sedam godina obavila preobuku pilota za letenje sa aviona MiG-21 na savremeniji MiG-29.

Jedan od pilota koji su završili preobuku potpukovnik Milan Elenkov rekao je u emisiji “Dozvolite…” da prelazak sa aviona MiG-21 na MiG-29 ne zahteva previše komplikovanu obuku.

“Veći su problem sati naleta i obuka koja treba da se izvrši pre tog naleta i dolaska na MiG 29. Imate neku osnovnu obuku, naprednu obuku koju treba da zadovoljite i da postignete određeni nivo obučenosti za izvršavanje određenih zadataka. Tu pre svega mislim na lovačko-presretačka dejstva”, rekao je Elenkov.

On kaže i da se piloti 204. vazduhoplovne brigade pripremaju i za prihvat novih Migova koje bi Vojska Srbije uskoro trebalo da nabavi.

“Ja se iskreno nadam da će mnogo mlađi piloti da lete na tom vazduhoplovu, ali bi mi bila izuzetna čast da i ja letim na tom vazduhoplovu”, rekao je Elenkov.

Veliki korak napred

Svi avioni lovačke avijacije Srbije ( MiG-29 i MiG-21) nalaze su sastavu 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica.

Night Shift - 101. fighter squadron

Na Batajnicu bi trebalo da slete i novi avioni MiG-29 M i M2, za koje bi prema pisanju ruskih medija Srbiji trebalo da bude odobren robni kredit.

Isporuka aviona MiG-29M2 može se obaviti odmah posle potpisivanja ugovora, naveo je internet portal Glas Rusije.

Rusija je već počela proizvodnju 24 aviona tog tipa koje je Sirija još pre nekoliko godina naručila, ali zbog međunarodnih sankcija letelica nisu isporučene Damasku.

Vojska Srbije trebalo bi da nabavi šest novih aviona lovaca, što će biti prva takva kupovina vazduhoplova u poslednjih 25 godina.

U srpskom vojnom vazduhoplovstvu trenutno lete četiri Miga-29 i to je jedini moderniji avion kojim naša vojska raspolaže.

Nabavkom novih aviona srpski piloti bi uspeli da premoste i tehnološki zaostatak od bezmalo dve decenije u odnosu na avijacije bogatijih zemalja.

Avion MiG-29 M/M2 je modernija verzija aviona koji se već nalaze u naoružanju Vojske Srbije. Verzija “M” je jednosed, a “M2” je dvosed koji se koristi i za obuku i za borbena dejstva.

Night Shift - 101. fighter squadron

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je u maju posle posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, da bi se borbeni avioni kupovali kroz robni kredit koji bi trebalo da odobri ruska strana i koji bi se realizovao u tri faze do 2017. godine.

“Za nas je važno i da remontni zavod ‘Moma Stanojlović’ u Batajnici bude osposobljen za remont, jer se nekada čeka i godina, dve na rezervne delove”, rekao je tada Vučić i dodao da bi ukoliko bude dobijena dozvola, remontni zavod mogao za dve godine da bude osposobljen za remont aviona.