Srušio se avion kod Teherana

TEHERAN – Najmanje 38 putnika i članova posade poginulo je danas kada se kod aerodroma u iranskom glavnom gradu Teheranu srušio avion kompanije “Sepahan er”, javili su iranski državni mediji.

Zamenik iranskog ministra saobraćaja Ahmad Madžidi rekao je da je u avionu Antonov-140 bilo 40 putnika, uključujući šestoro dece i osam članova posade, dodajući da je poginulo 38 ljudi, preneo je AFP.

Jedan zvaničnik vatrogasne službe prvobitno je saopštio da su svi koji su se nalazili u avionu poginuli, ali je kasnije iranska agencija Fars javila da je život izgubilo 37 ljudi.

Mideast Iran Plane Crash

Iranska agencija IRNA prenela je da je devet osoba hospitalizovano, od kojih su dve u kritičnom stanju.

Avion, koji je sa teheranskog aerodroma Merabad leteo za Tabas, na severoistoku Irana, srušio se na naseljeno područje, u četvrti Azad, na jednom bulevaru, prenosi Rojters.

IRNA navodi da je uzrok pada aviona prestanak rada motora.

Avionesreće su česte u Iranu, zbog starih i loše održavanih letelica.

U poslednjih 25 godina, više od 2.000 ljudi je poginulo u preko 200 udesa aviona u Iranu, podseća Bi-Bi-Si.

Iranski političari navode da su za to krive međunarodne sankcije, koje sprečavaju iranske avioprevoznike da kupuju nove avione.

Godinama se, kako kažu izvori u iranskoj avijaciji, avioni održavaju zahvaljujući kupovini delova na crnom tržištu, lokalnom proizvodnjom ili korišćenjem polovnih delova starih letelica.

Avion koji se danas srušio Iran-140 je zapravo “lokalna” verzija Antonova-140, prenosi Rojters.

 

 

Izvor: TANJUG