Srušio se G-4 kod Šapca, poginula oba pilota

Niš- Školsko-borbeni avion “super galeb G-4”, dvosed, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se oko 10.30 časova u rejonu sela Slatina na teritoriji opštine Šabac, tokom izvođenja redovne letačke obuke.

Poginuli su piloti, potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Avion G-4 koji se danas srušio u okolini Šapca nosio je serijski broj 23625,

Batajnica2016-204vb-openday-022

Današnji let, prema rečima komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, bio je redovan u okviru realizacije letačke obuke.

“Piloti su bili odlično osposobljeni. Lično sam bio prisutan na aerodromu Batajnica kada su krenule pripreme za zadatak. Oni su poleteli, javili se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt”, rekao je general Živak.

Posle toga je, prema njegovim rečima, pokrenuta akcija traganja i spasavanja i ubrzo je pronađeno i obezbeđeno mesto nesreće.

Batajnica2016-204vb-openday-011

Meštani kažu da je avion leteo nisko, iznad samog sela, i da je neposredno pre samog pada napravio polukrug i okrenuo se. Potom se ponovo vratio u pravilni položaj i onda srušio u dolinu i zapalio.

 

 

Fotografije: Dimitrije Ostojić