Susret iznad Crnog mora

Tri ruska vojna aviona “prozujala” su kod južne obale Ukrajine iznad fregate kanadske mornarice koja učestvuje u NATO vežbama u Crnom moru, saopštili su kanadski zvaničnici. Ruske vlasti, međutim, tvrde da im se nisu ni približili.

Copyright Jeroen Oude Wolbers

Kanadski ministar odbrane Rob Nikolson ocenio je da je nadletanje ruskih aviona bila “nepotrebna provokacija”.

Nikolson je rekao da taj incident, koji se dogodio u nedelju, nije predstavljao opasnost, ali je postojao rizik od eskalacije tenzija u regionu u vreme prekida vatre.

Reč je o dva ruska borbena aviona tipa “su-24 fenser” i jedan avion za nadgledanje, prenela je agencija AP.

Međutim, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igro Konašenkov rekao je Itartasu da su borbeni avioni “su-24 fenser” i “an-26” obavljali planirane letove iznad Crnog mora u blizini fregate kanadske mornarice, ali joj se nisu približili.

Vojne vežbe “Morski povetarac 2014” u Crnom moru traju od 8. do 10. septembra.

U vežbama učestvuje oko 280 američkih marinaca, predstavnici pet zemalja, uključujući Gruziju, Rumuniju i Tursku, kao i jedinica NATO-a za specijalne operacije u kojoj su kanadski, španski i rumunski brodovi.

NATO je najavio i da planira formiranje novih snaga za brzo reagovanje u istočnoj Evropi, koje će verovatno imati najmanje 4.000 pripadnika i biće spremne za raspoređivanje u roku od 48 sati.

Baltičke zemlje i Rumunija su se već ponudile da budu domaćin tim snagama.