Turska blokira nemački remont baze Indžirlik

Niš- Turske vlasti Nemačkoj ne izdaju dozvolu za izvođenje građevinskih radova u vazdušnoj bazi Indžirlik, gde je raspoređena misija Bundesvera, saopštio je list „Velt“.

Nemačka namerava da uloži 58 miliona evra u tursku vazdušnu bazu Indžirlik radi podrške svojoj misiji, koja se tamo nalazi. Budžet predviđa izgradnju savremenog mobilnog komandnog centra i aerodroma za nemačke višenamenske lovce „tornado“.

1042462632

Kako se u navodi u odgovoru Vlade Nemačke na pitanje Agneške Bruger, predstavnice partije Zelenih za pitanje bezbednosti, tzv. „infrastrukturni protokol“ još uvek nije potpisan, jer „turska strana izvodi unutrašnje procedure radi konačne odluke“. Rad u bazi je trebalo da počne sredinom 2016. godine.

Ranije je tzv. „jermenska rezolucija“, kojom je Bundestag zločine nad Jermenima 1915. godine priznao za genocid, izazvala burnu reakciju u Ankari i postala razlog napetosti između Turske i Nemačke. Iz Turske je brzo stigao niz oštrih odgovora na usvajanje te rezolucije. Između ostalog, Turska je povukla svog ambasador iz Berlina, a zatim nije dozvolila nemačkim poslanicima da posete vojnike Bundesvera u turskoj bazi Indžirlik.

571e061ec36188563c8b45dc

Početkom oktobra članovi Komisije za odbranu Bundestaga su uspeli da posete bazu i da se sastanu sa nemačkim vojnicima. Nemački mediji su tada pisali da je poseta nemačkih poslanika vazdušnoj bazi Indžirlik stavila tačku na svađu Turske i Nemačke.

Izvor: SPUTNIK