Učesnici vežbe Slovensko bratstvo stigli u Srbiju

Niš – Pripadnici oružanih snaga  Ruske Federacije i Republike Belorusije, učesnici multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, sleteli su danas na aerodrom Batajnica gde ih je dočekao komandant Specijalne brigde Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković, oficir za planiranje vežbe.

Na taktičkoj vežbi, koja će se održati od 3. do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima vežbe, general Veličković je istakao da je reč o tradicionalnoj vežbi koja se, u okviru međunarodne vojne saradnje, izvodi po treći put sa oružanim snagama Ruske Federacije, a drugi sa kolegama iz Republike Belorusije.

20161102_img_0604_1478097058

Cilj vežbe je unapređenje i podizanje operativnih sposobnosti, pre svega, u protivterorističkim dejstvima zajedno sa pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga – naglasio je general Veličković dodajući da će zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije biti održana od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu „Orešac“, intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“, a sama vežba biće izvedena od 7. do 9. novembra na „Pasuljanskim livadama“.

20161102_img_0736_1478097059

Prema rečima zamenika načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-majora Olega Olegoviča Poljgujeva, jedna od najboljih jedinica specijalnih snaga ruskih vazdušno-desantnih snaga realizovala je prebacivanje snaga u Republiku Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnih neprijatelja.

Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da za određeno vreme ispune zadatke sa ocenom odlično – naglasio je general Poljgujev.

Prvi zamenik načelnika Štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanovič Pejčevski izrazio je zahvalnost srpskim i ruskim kolegama koji su omogućili beloruskoj vojsci da učestvuje u ovoj vežbi, naglašavajući da su jedinice beloruskih vazdušno-desanatnih snaga sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom.

20161102_img_0914_1478097065

Tokom vežbe, kojom rukovodi zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić, biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

U Srbiju su danas doputovali i članovi Ansambla vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, održati zajedničke koncerte u Nišu – 6. novembra sa početkom u 19 časova za pripadnike Vojske i građanstvo, i u Pančevu 13. novembra za učesnike vežbe.

izvor/foto: MO